Obama Washington’da sinagog ziyaret edecek

ABD Başkanı Barack Obama, Amerikan Yahudi Kültürü Ayı çerçevesinde Washington DC’de bir sinagogu ziyaret edecek

Dünya
20 Mayıs 2015 Çarşamba

Beyaz Saray Sözcüsü Eric Schultz’un bildirdiği programa göre 22 Mayıs Cuma günü, Obama şehrin kuzey kısmındaki Ortodoks Adas Israel Sinagoguna gidecek. Obama’nın ziyareti Şabat’a denk gelmeyecek şekilde gündüz gerçekleşecek.  ABD Başkanı ziyaret sırasında Yahudi kökenli Amerikalıların, Amerikan kültürü ve toplumuna yaptığı katkıları anlatan bir konuşma yapacak.

22 Mayıs günü aynı zamanda Lantos İnsan Hakları ve Adalet Vakfı’nın düzenlediği Dayanışma Şabatı’na denk geliyor. Bu program çerçevesinde dünya liderlerine antisemitizm kurbanları ile dayanışma çağrısı yapılıyor. Bu kapsamda da aynı gün ABD Meclisinin 12 üyesi ve bazı Avrupa ülkelerin elçileri de farklı sinagogları ziyaret ederek antisemitizm hakkında konuşma yapacak.

ABD Başkanı’nın bu ziyaretinin son zamanlarda gerilen İsrail-ABD ilişkilerini yumuşatmak amacı ile yapıldığı düşünülüyor. Öte yandan Obama, İsrail’de Binyamin Netanyahu önderliğinde kurulan yeni sağ hükümet sonrasında Ortadoğu’da barışın çok uzak göründüğünü de ifade etmişti.