Ramadi´de insani kriz

Irak´ta Anbar eyaletindeki Ramadi´nin IŞİD´in kontrolüne geçmesinin ardından, 25 bin kişi bölgeden kaçtı. BM Irak´taki insani yardım malzemelerinin tükenmekte olduğunu açıkladı.

Dünya
19 Mayıs 2015 Salı

IŞİD'in Ramadi'ye saldırmasının ardından üç gün içinde yaklaşık 7 bin aile bölgeden göç etti. IŞİD'den kaçanların büyük çoğunluğu Bağdat çevresine geldi. Birleşmiş Milletler de bölgeden kaçan insan sayısını 25 bin olarak açıkladı.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Birleşmiş Milletler Irak’a Yardım Misyonu (UNAMİ) Irak'taki yardım malzemelerinin tükenmek üzere olduğunu, depoların boşaldığını belirtti. Irak yönetimi ise Bağdat çevresine gelen ailelere yardım malzemesi ulaştırmaya ve çadırlar kurmaya başladıklarını açıkladı.

ABD: “Iraklılara Ramadi’yi almaları için yardım edeceğiz”

İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in danışmanı Ali Ekber Velayeti, "Irak ordusunun IŞİD ile mücadelesinde her türlü yardımı sağlamak ve her türlü çağrıya cevap vermek konusunda kararlıyız" diyerek IŞİD ile mücadeleye destek sözü verdi.  

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey de, IŞİD'in Ramadi’nin kontrolünü eline geçirmesini Iraklı güvenlik güçleri için gerileme olarak nitelendirirken, bu tür durumların “üzücü ancak savaşta olağan dışı olmadığını” belirtti. Dempsey, ABD’nin Iraklı emniyet güçlerine desteklerinin devam edeceğini açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü Eric Schultz Ramadi’nin IŞİD’in eline geçmesi konusunda, "Bu gerçekten bir başarısızlık, ama hiç şüphe yok ki biz Iraklılara Ramadi’yi geri almaları konusunda yardım edeceğiz" dedi. Schultz, "Biz, Irak güçlerinin koalisyonun yardımıyla Ramadi’yi geri alacak kapasitede olduğuna inanıyoruz" ifadesini kullandı.

Etiketler: