Doktorasına 102 yaşında kavuştu

Alman Ingeborg Syllm-Rapoport, Nazi yönetiminin reddettiği doktorasına 102 yaşında kavuştu.

Kültür
18 Mayıs 2015 Pazartesi

Papoport, tezinin tamamladıktan 77 yıl sonra, geçtiğimiz hafta Hamburg Üniversitesinde girdiği sınavı geçerek doktorasını almaya hak kazandı.

Papoport, difteri hakkındaki tez çalışmasını tamamladıktan sonra, 1938 yılında konuyla ilgili olarak sözlü sınava girmesine Nazi yönetimi tarafından izin verilmemişti. İzin verilmemesinin gerekçesi olarak da Ingeborg’un annesinin Yahudi olduğu gösterilmişti.

“Bu benimle ilgili değil, prensiplerle ilgili” diyen bilim kadını, “102 yaşında bu işlerle uğraşmak kolay değildi. Ancak bunun savunuculuğunu sadece kendi çalışmam için değil, diğer kurbanlar için yaptım. Üniversite de yaptığı hatayı düzeltmek için bana büyük sabır gösterdi. Kendilerine müteşekkirim” diyerek görüşlerini paylaştı.
Ingeborg Syllm-Rapoport, 1938 yılında ABD’ye göç etti. Almanya’da tıp okulundan mezun olmasına rağmen, doktor olarak çalışabilmek için Amerika’da iki yıl daha okumak zorunda kaldı. 1946 yılında evlendi. Çift, kocasının McCarthy döneminde komünizm karşıtı çalışmalarından dolayı suçlanması nedeniyle Almanya’ya geri döndü.
Papoport, doktorasını 9 Haziran’da düzenlenecek bir törenle alacak.

Etiketler: