Dünya Yahudi Kongresi’nden Helen Mirren’e ödül

Dünya Yahudi Kongresi (World Jewish Congress – WJC) ve Weinstein Company yaptığı açıklamada Oscar ödüllü aktris Helen Mirren’e WJC Takdir Ödülünü vereceğini açıkladı.

Dünya
18 Mayıs 2015 Pazartesi

Aktris Helen Mirren sanat eserlerinin Nazilerce yağmalanması konusunu işleyen ‘Woman in Gold / Altınlı Kadın’ filminde yer aldı. Ödül Mirren’a toplumun bu konuda bilgilendirilmesine olan katkısından dolayı verilecek.

WJC Başkanı Ronald S. Lauder tarihi daha sonra açıklanacak özel bir gecede New York şehrinde ödülü bizzat takdim edecek.

Helen Mirren’ın Avusturya-Amerikalı Maria Altman’ı oynadığı film, Altman’ın 2006 yılında Avusturya hükümetine karşı kazandığı hukuk savaşını konu alıyor. Maria Altman içlerinde ‘Altınlı Kadın’ takma isimli “Adele Bloch-Bauer I” isimli meşhur tablonun da yer aldığı beş tablonun kendisine iadesi için dava açmıştı.
Adele’in dul kocası Ferdinand’ın Yahudi olması sebebiyle 1938’de tablolar zorla alıkonulmuştu. Maria Altman’a 2006’da iadesini takiben tablolar Ronald Lauder tarafından Manhattan’daki Neue Galerie’de sergilenmişti.

Mirren, “Bu filmin bir parçası olarak Maria Altman’ın mirasını yaşatmak benim için en başından beri ayrıcalıklı bir tecrübe oldu. Yahudi haklarını korumak için tüm dünyada önemli işlere imza atan WJC’den ödülü almak beni çok etkiliyor” dedi.

 Ronald S. Lauder de “Altınlı Kadın tablosunun hikâyesi 20. yüzyılda birçok Yahudi’nin yaşantısında acı dolu kayıplarla, yoğun kederlerle, adaletsizlikle dolu sonu gelmek bilmeyen bir süreci özetliyor. Bu filmin vizyona girmesi ile insanlar Nazilerin yağmaladığı sanat eserleri ile ilgili hikâyenin geri kalan bölümü hakkında bilgi sahibi oluyor. Savaş sonrası süreçte hükümetler ve müzeler Nazi yağmasını gönüllü olarak devam ettirdi. Bunlar hem eserleri hukuki sahiplerinden saklayarak hem de mahkemelerde kurbanların yakınları ile mücadele ederek yapıldı” diyerek konuyla ilgili hassasiyeti dile getirdi ve devam etti:

“Helen Mirren’in büyüleyici oyunculuğu sayesinde uluslararası kamuoyunda II. Dünya Savaşı sonrası eserlerin hâlâ meşru sahiplerine hükümetler ve müzeler tarafından teslim edilmediğini öğrenmiş olacaklar” dedi.

WJC, dünyada 100 ülkedeki Yahudi cemaatlerini temsil etmekte olup Holokost sonrası süreçte tazminatların verilmesinde başrol oynarken Nazilerce yağmalanmış eserlerin geri dönüşü için dünya çapında mücadele veriyor.