97 yıl sonra onurlandırılan Siyahi Yahudi askerler

Birinci Dünya Savaşı’nda, makineli tüfek ateşi altında arkadaşlarını kurtaran William Şemin, zamanında siyahi ve Yahudi bir asker olduğu için madalya verilme konusunda ABD ordusu tarafından atlanmıştı.

Dünya
15 Mayıs 2015 Cuma

Neredeyse 100 yıl sonra Çavuş Şemin’in kahramanlığı ABD’nin en büyük nişanı ile ödüllendiriliyor.

Beyaz Saray geçtiğimiz Perşembe günü yaptığı açıklamada, 1. Dünya Savaşı’nın iki siyahi kahramanını   ‘Onur Madalyası’ ile ödüllendireceğini belirtti.

2 Haziran’da yapılacak madalya töreninde Çavuş Şemin ve Er Henry Johnson, Başkan Barack Obama tarafından 97  yıl sonra gıyabında onurlandırılacak.

19 Ağustos 1918’de Çavuş Şemin’in birliği Fransa’da Nazilere karşı savaşıyordu.

Şemin takımının sıkıştığı siperden karşısındaki Alman makineli tüfek ateşine karşın çıkmayı başarmış ve liderlik ettiği askerlerin daha güvenli bir yerde konuşlanmasını sağlamıştı. Şemin’in komutanlarının daha sonra  raporlarında yazdıklarına göre, bir mermi kahraman askerin sağ kulağını uçurmuş, üç ay hastanede kalmıştı. Askerin bu kahramanlığı ona bir kulağının sağır kalmasına mal olmuştu.

New York’lu Johnson ise Avrupa’daki savaşta, 15 Mayıs 1918’de   arkadaşı ile birlikte 12 düşman  askeri tarafından sıkıştırılmasına rağmen, tüm gücü ile savaşmaya devam etmiş, arkadaşının Alman askerleri tarafından esir alınmasına engel olmuştu.