Şehir ışıkları yanıp sönmeye devam ediyor

Montlar, anoraklar fora edildi! Güneş gökyüzünden göz kırparken kendimizi yeşil ile mavinin buluştuğu bir sayfiye ya da tatil yöresine atamız var. Ama biraz daha sabır; okullar kapansın, bir de 7 Haziran’daki görevimizi yerine getirelim, sonrası kolay. Bu arada kapalı gösteri mekânları mevsime veda etmeye hazırlanırken, dünyaca birbirinden ünlü sanatçıları ağırlamaya devam ediyor. Bu arada plastik sanatları da ihmal etmeyin, birçok sergi izlenmeye değer…

TUNA SAYLAĞ Sanat
13 Mayıs 2015 Çarşamba

Etnik Cazın büyüleyici ismi Lena Chamamyan, Türkiye’ye geliyor

Suriye’nin ödüllere doymayan sesi Lena Chamamyan,15 Mayıs gecesi İstanbul Kongre Merkezi’nde sevenleriyle buluşacak. Chamamyan, oryantal klasik müzik ile modern dünya müziği arasında kurduğu köprüyle müzik çevrelerince etnik cazın büyüleyici sesi ve Ortadoğu’nun kendi tarzını yaratan birkaç kadın sanatçısından biri olarak anılıyor. Sanatçı, 6. Avea Sıra Dışı Müzik Konserleri kapsamında İstanbul’da!

Philippe Jaroussky ve Nathalie Stutzmann ikilisinden aryalar 

Ölümsüz besteci Handel’in birbirinden güzel aryalarını Philippe Jaroussky’nin benzersiz sesinden dinlemek isteyen sanatseverler için 16 Mayıs tarihi kaçırılmaz bir fırsat… Bir yanda dünyanın dört bir köşesinde yüz binlerce hayranı olan efsanevi kontrtenor Philippe Jaroussky. Diğer yanda 21. yüzyılın en tutkulu ve başarılı müzisyenlerinden, kontralto ve orkestra şefi Nathalie Stutzmann ve sanatçının sevilen topluluğu Orfeo 55. İki yıldız sanatçı Jaroussky ve Stutzmann, özel bir proje kapsamında CRR’de verecekleri konserlerinde Handel’in eserlerini yorumlayacaklar. 

Micachu & Shapes’i Babylon’da deneyimleyelim 

Mica Levi’nin deneysel projesi Micachu  & Shapes, Hayat Bu Kapağın Altında desteğiyle15 Mayıs Cuma akşamı Babylon sahnesinde izleyicilerle buluşuyor. Grubun lideri Levi’nin 2009 yılında başladığı müzik çalışmalarından biri olan Micachu & Shapes, 2012 yılında çıkardığı ‘Never’ albümü ile de müzik eleştirmenlerinden tam not almıştı.  Parçaları kadar videolarının da kendine has bir tarzı olan grubun kullandığı kostüm, renk ve grafiklerden dolayı ‘deneysel sanat’ yapıyor denilebilir.

Dünya balesinin seçkin klasiği Kuğu Gölü, Rusya’nın en önemli bale topluluğu Kremlin Balesi’nin performansıyla sanatseverlerle buluşacak. Çaykovski’nin ünlü şaheseri, Rusya ile Türkiye’nin diplomatik ilişkilerinin 95. yılı çerçevesinde 23 Mayıs’ta İstanbul’da Zorlu PSM’de iki kez ‘perde’ diyecek. Eserin koreografisi ve sanat direktörlüğünü Andrey Petrov üstlenmiş. 

 

Antonio Gades Topluluğu CRR’yi yangın yerine döndürecek 

Efsane flamenko dansçısı Antonio Gades’in adını yaşatan ve unutulmaz başyapıtlara imza atan Antonio Gades topluluğu ‘Fuego’ gösterisi ile 17 Mayıs’ta Cemal Reşit Rey’de! Prosper Merimee’nin Carmen eserinin dans uyarlamasından, Federico Garcia Lorca’nın meşhur Kanlı Düğün eserine kadar çalışmalarıyla tüm dünyada ün salan Gades, 2004 yılındaki kaybından kısa bir süre önce kurduğu vakıf ile mirasını bugünlere ulaştırıyor. Yıllarca Gades ile dans etmiş Stella Arauzo’nun sanat yönetmenliğinde ve yine yıllarca ışıkçısı olan Dominique You’nun teknik yönetmenliğinde bu kez topluluğu ve dansçılarıyla yaşıyor.

 

Kemanın Dahi Çocuğu David Garrett Haliç Kongre Merkezi’nde 

Yapı Kredi’nin ana sponsorluğunda IEG Live ve Piu Müzik’in düzenlediği ‘Good Music In Town’ konserleri kapsamında dünyaca ünlü keman virtüözü David Garrett, Türkiye’deki ilk konserini vermek üzere İstanbul’a geliyor. ‘Müziğin dahi çocuklarından biri’ olarak bilinen genç virtüöz, 20 Mayıs’ta Haliç Kongre Merkezi’nde harikalar yaratacak. Garrett, İstanbul sahnesinde seyircisine Johannes Brahms’ın ‘Thuner Sonate’, ‘Andante Tranquill’  ve ‘Regenliedsonate’ gibi klasiklerinin de yer aldığı doyumsuz bir keman resitali sunarken kendisine piyanosuyla Julien Quentin eşlik edecek.

İpek Düben’den ‘Onlar’ 

İpek Duben’in, Türkiye’nin ‘öteki’leri ve onların ötekileştirdiklerine dair çok kanallı video enstalasyonu, 28 Nisan-28 Haziran tarihleri arasında SALT Galata’da görülebilir. Duben’in, Türkiye’de ‘öteki’lere bakış ve ‘öteki’nin ötekiler algısı üzerine çok kanallı video enstalasyonu ‘Onlar’, farklı etnik kökenleri, dilleri, inançları ve cinsel yönelimleri olan 24 kişinin anlatılarını bir araya getirmiş. Kürtler, Aleviler, Zazalar, Rumlar, Ermeniler, Yahudiler, Romanlar, LGBT bireyler ve başörtülü kadınlar ile aile içi şiddete maruz kalan kadınların da aralarında olduğu bu kişiler, hikâyelerini sergi mekânında izleyiciye ve aynı zamanda birbirlerine aktarır. Travma, ön yargı ve tutumlarını sanki bir yuvarlak masa toplantısındaymış gibi paylaşırken bakış açıları bir bütün meydana getiriyor.

Enstalasyon, her birinde üçer video projeksiyonunun bulunduğu iki ayrı alan ile bunlardan bağımsız konumlanmış bir dizi projeksiyondan oluşuyor.

Söz konusu alanlarda anlatıları paylaşılan karakterler, ırkçılık, din ve inanç temelinde ayrımcılık, homofobi, cinsiyet eşitsizliği ve aile içi şiddetle ilişkili meselelere dair izleyici karşısında sohbet eder gibidir. Bu şekilde Onlar, birbirleriyle iletişim kurma imkânı çok az olan ya da böyle bir imkânı hiç bulamayacak kişiler arasında bir diyalog ortamı oluşturmaya çalışır. Diğer projeksiyonlarda ise, her bir karakterin kendi hikâyesini anlattığı kesintisiz monologlar sunulur. Arka planda Kürtçe, Ladino, Ermenice, Yunanca ve Türkçe gibi çeşitli dillerdeki konuşmalar birbirine karışarak çok seslilik yaratır.

www.saltonline.org

 

Görmeden geçmeyin...

 

Sevil Tunaboylu’dan ikinci kişisel sergi

Sevil Tunaboylu’nun AKLIMDA, 20 Mayıs - 27 Haziran tarihleri arasında Sanatorium’da. Tunaboylu hafızasını canlı tutmayı seviyor. Üretmenin, unutmaya ve unutturulmaya karşı arşivlemenin iyileştirici olduğuna inanıyor. ‘AKLIMDA’, onun içinden ve dışından manzaralar, hayatından anlar, insanlar ve şeylerden; benliğini ve kişisel tarihini tehdit eden dış etkenlere direnmek için ördüğü bir günlük. Sanatçı, çalışmalarınI İstanbul’da sürdürüyor.  www.sanatorium.com.tr

        

‘Dönüşüm’ açıldı

Türkiye’nin önemli heykeltıraşlarından Rasim Konyar’ın, heykel ve resimlerini bir arada sunduğu ‘Dönüşüm’ sergisi Kızıltoprak Sanat Galerisi’nde açıldı! Konyar’ın metal levhalardan oluşturduğu üç boyutlu geometrik formlara sahip heykelleriyle akrilik- metalik boya kullandığı resimlerinin yer aldığı ve farklı bir teknikle renklendirdiği, izleyici üzerinde ‘müziğin notaları gibi’ bir izlenim bırakmasını istediği sergi, 31 Mayıs tarihine kadar sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

Kahve Bahane, Keyifler Şahane

Ressam Nerkiz Akçura, ‘Kahve Bahane, Keyifler Şahane’ başlıklı kişisel sergisi ile 23 Mayıs- 3 Haziran tarihlerinde, ART212 Sanat Galerisi’nde. 

Osmanlı döneminde hanımlar arasında rağbet gören açık hava gezi ve eğlencelerine yönelik sahneleri işlediği resimlerinde, coşkulu renkleri, dinamik figürleri ile dikkat çekiyor, eğlenceli ve keyifli seyirler sunuyor. 

Nerkiz Akçura ‘Kahve Bahane, Keyifler Şahane’ resim sergisinde Osmanlı’da eğlence kültürünü, dönemin minyatürlerinden yola çıkarak kendi özgün kompozisyon ve üslubuyla tuvaline yansıtırken, günümüz eğlence hayatına da göndermeler yapıyor.

www.marjinart.com.tr