İngiliz Yahudileri Galliano’yu boykota hazırlanıyor

Dünya
11 Mayıs 2015 Pazartesi

Londra’da bulunan üç Yahudi sinagogu ve cemaat üyeleri, antisemit söylemleri ile hatırlanan modacı John Galliano’nun açılışında konuşma yapacağı etkinliği protesto edeceklerini belirttiler.

İngiltere’de bazı Yahudi cemaatleri, ay sonunda gerçekleşecek ve açılış konuşmasını modacı John Galliano’nun yapacağı din ve moda konulu etkinliği protesto edeceklerini belirttiler. Etkinlik, İngiltere Hahambaşılığı tarafından destekleniyor. Londra’daki üç sinagogun cemaat üyeleri, etkinlikte Galliano’nun yer almasına karşı çıkan bir imza kampanyası başlattı.

2011 yılında Paris’teki bir kafede yan masada oturanlara yönelik sözlerinde Hitler’e olan sevgisini belirtirken, Yahudi olduğuna inandığı herkesin annelerinin gaz odalarına gönderilmeleri gerektiğini söylemişti. Fransız mahkemesi, Galliano’nun çeşitli olaylarda ‘köken, dini inanç, ırk veya etnik kökene dayalı kamu hakareti’ suçları gerçekleştirdiğine hüküm verdi, ancak ceza askıya alındı. Galliano, uyuşturucu ve alkol bağımlılığı yüzünden böyle konuştuğunu ifade ederek kendini savundu.

John Galliano alkol ve uyuşturucu tedavisinin ardından, Londralı Haham Barry Marcus’tan iki yıldır Holokost ile ilgili eğitim alıyor. Marcus, Galliano için “Onurlu bir adam. Bir hata yaptı. Kendisi pişmanlık duyan yaratıcı bir adam. Bizim, öğrenmek isteyen birisini yargılamaya ne hakkımız var?” yorumunu yaptı. Marcus, “Antisemit şeyler söyleyip, hiç özür dilemeyen yüksek profilli birçok insan var” hatırlatmasını da yaptı.