Yahudi üniversitesinin yüzde 55 öğrencisi Yahudi değil

ABD’nin üniversite şehri Boston’da, İsrail’in kuruluş yılı 1948’de bölgenin Yahudi cemaati tarafından kurulan Brandeis Üniversitesi’nin, bugün öğrencilerinin sadece yüzde 45’i Yahudi.

Dünya
7 Mayıs 2015 Perşembe

U.S. News & World Report 's 2014  listesine göre, ABD’nin 32. en iyi üniversitesi olan Brandeis’da en büyük yabancı çoğunluğu Çinliler oluşturuyor.

Son yıllarda Brandeis Üniversitesi öğrencilerinin demografik yapısı büyük değişime uğradı. Yıllar boyunca Yahudi öğrencilerin daha çok tercih ettiği ve çoğunlukta olduğu üniversitenin bugün Yahudi öğrenci sayısı oranı yüzde 45.

Yirmi yıl evvel Yahudi öğrenci sayısı oranı yüzde 60 idi.

Üniversitenin değişen öğrenci yapısı köklü kurumun yönetimini de etkilemiş. Temmuz 2015’te son beş yıldır üniversitenin rektörlüğünü yapan Frederick Lawrence yerine, Dr. Lisa Lynch atanacak.

Londra School of Economics Rektör Yardımcısı Dr. Lynch, Brandeis tarihinin ilk Yahudi olmayan rektörü olacak.

Üniversitenin 1948’de kurulmasının bir  sebebi  de  o yıllarda ABD’nin popüler üniversitelerinin  kabul ettikleri öğrenci sayısına ırk bazlı kota uygulaması koymuş olmaları.

Hukuk, felsefe, edebiyat, sanat ve tarih alanında verdiği kuvvetli eğitimle dünyaca meşhur olan üniversitenin adı ABD’nin ilk Yahudi Anayasa Mahkemesi Başkanı Louis Brandeis’dan (1856–1941)  geliyor.