İsrail el koyduğu 15 tekneyi geri verdi

Dünya
4 Mayıs 2015 Pazartesi

İsrail, el koyduğu, Gazzelilere ait 15 balıkçı teknesini geri verdi. Geri verilen motorlu küçük teknelerin, son iki sene içinde, İsrail Deniz Kuvvetleri tarafından el konulan tekneler olduğu belirtildi.  İsrail Deniz Kuvvetleri, Gazze’de egemen olan Hamas militanlarının ve sınır ötesi örgütlerin silah kaçakçılığını önlemek için konulmuş ablukanın bir parçası olan  6 deniz mili (11km) balık avlama uygulamasını, tekne sahiplerinin ihlal ettiklerini açıklamıştı.

Filistinliler, kendilerine ayrılan 6 millik balık avlama bölgesinin, Gazzelilerin deniz ürünü ihtiyaçlarını karşılamak için küçük olduğunu savunuyor.  Filistinliler ayrıca İsrail Deniz Kuvvetlerini, balıkçıları kendi sınırları içinde bile rahatsız etmekle suçluyor. İsrail ordusu açıklamasında bu çalışmaları ‘Gazze’de yaşayanlara destek olmak için atılan adımlar’ olarak tanımladı. Son aylarda İsrail Devleti, Gazze sınırlarında ticareti biraz canlandırarak Filistinlilere çiftçilik aletleri sattı ve sebze – meyve satın aldı.

Filistin Balıkçılar Birliği, konuyla ilgili yaptığı açıklamada daha önceki yıllarda teknelerin karadan teslim edildiğini, bu sene ise ilk kez uygun şekilde denizden teslim edildiğini açıkladı. Ayrıca açıklamada, teknelerin jeneratörlerine el konulmadığı ve iade edildiği belirtildi.