Kerry: “Nükleer anlaşma İsrail için daha güvenli”

Tahran’ın hızlı bir şekilde nükleer silah geliştirmesini engellemek için yeterli önlemlerin alındığını söyleyen ABD Dışişleri Bakanı Kerry, İran’la varılan anlaşmanın içeriği ile ilgili eleştirileri çılgınlık olarak değerlendirdi.

Dünya
4 Mayıs 2015 Pazartesi

İsrail’in televizyon kanalı, Kanal 10’da yayınlanan bir röportajda, Kerry ayrıca, İran’ın Ortadoğu’daki eylemlerini, Tahran’ın Hizbullah ve diğer terör gruplarına destek sağlamasını eleştirdi. BM Güvenlik Konseyi beş daimi üyesi, (ABD, İngiltere, Rusya, Çin, Fransa) ve Almanya ile İran arasında çalışılan anlaşma ile ilgili Kerry, “Bu anlaşma hakkında birçok delice şeyler söyleniyor. İnsanların gerçeklere ve bu gerçeklerin arkasındaki detaylara bakması gerekiyor. Biz, anlaşmanın değerinin dikkatle ölçülmesini ve tüm bu kararları almak için bir anlaşmanın sağlanmasının beklenmesini istiyoruz” dedi.

Kerry anlaşma olmadan, İran’ın birkaç ay içinde nükleer bomba yapmak için yeterli miktarda parçalanabilir materyale sahip olabileceğini söyledi. 10 yıllık anlaşma ile, bu sonucun bir yıl uzatılabileceğini ve inceleme programları ile, mevcut 12 tonluk stoğun yüzde 98 azaltılabileceğini sözlerine ekledi.

Kerry, “Şimdi size basit bir soru soruyorum: İsrail’in güvenliği bir iki ayla mı yoksa bir yılla mı daha iyi sağlanır?” sorusu ile karşıtlarına meydan okudu.

Kerry ayrıca, “Ben her İsrailli’ye söylüyorum, bugün İran nükleer bomba için hızlı hareket etmeye karar verirse, onları durdurma imkânımız var ve kesinlikle gelecekte de onların ne yaptıklarını görme yeteneğine sahip olacağımızı garanti ediyorum. Böylelikle nükleer bombaya sahip olmak isterlerse yine durdurabileceğiz” dedi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise, anlaşma ile İran’ın nükleer kapasitesinin kaldırılamayacağını söyleyerek, Kerry’nin iddialarını itiraz ediyor. Netanyahu, Washington’da, Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü’ne verdiği demeçte, dünyanın daha iyi bir anlaşmaya ihtiyacı olduğunu savundu. Netanyahu, “İran’ın nükleer bombaya  sahip olma yolunu tamamen bloke edecek bir anlaşma olmalıydı. Bu anlaşma İsrail’i çok büyük bir tehlikeye atacak” yorumunu yaptı.