Lag BaOmer için Tunus´a gideceklere İsrail´den terör uyarısı

İsrail, Tunus’ta Yahudilere yönelik terör saldırısı olabileceği yönünde vatandaşlarına uyarıda bulundu. Tunuslu yetkililer ise böyle bir tehdit bulunmadığını açıkladı

Dünya
6 Mayıs 2015 Çarşamba

İsrail kendi vatandaşlarına Tunus’a gitmemeleri yönünde uyarı yaptı. İsrail Başbakanlığından yapılan açıklamada Tunus’taki Yahudilere veya İsrailli ziyaretçilere karşı bir terör saldırısı planlandığına dair güçlü kanıtlar olduğu bildirildi.

Uyarı, başta Tunus kökenliler olmak üzere gelen Yahudilerin Lag BaOmer’de her sene Tunus açıklarındaki Cerba Adasına yaptıkları gezi öncesi geldi. Söz konusu açıklamada özellikle bu ziyaretçilere karşı bir terör saldırısı olabileceği belirtildi.

Her sene başta İsrail ve Fransa gibi ülkelerden ziyaret alan adadaki Ghriba Sinagogu, 2002’de bir terör saldırısına maruz kalmış, 19 kişinin öldüğü saldırıdan El Kaide sorumlu tutulmuştu.

Öte yandan Tunus Hükümeti açıklamayı hemen yalanladı. AFP haber ajansına bilgi veren bir Tunus İçişleri Bakanlığı görevlisi ülkelerinde Yahudilere veya İsraillilere yönelik herhangi bir tehdit olmadığını, Tunus polisi ve ordu görevlilerinin güvenliği sağlamak için tüm önlemleri aldığını da söyledi.

Tunus yetkilileri 18 Mart 2015’te Bardo Ulusal Müzesi’ne yapılan saldırıda 21 turistin hayatını kaybetmesinden beri ülkeyi ziyaret edecek turistlere ülkenin güvenli olduğunu kanıtlamaya çalışıyor.

Ülkede halen 1000 civarı Yahudi yaşıyor.