Merkel uyardı

Almanya Başbakanı Angela Merkel Dachau Kampı’nın özgürlüğe kavuşturulmasının 70. yılında, Holokost kurtulanları ile bir araya geldiği törende toplumun antisemitizme asla gözlerini kapamaması gerektiğini söyledi.

Dünya
6 Mayıs 2015 Çarşamba

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Nazi kampı Dachau’nun özgürlüğüne kavuşturulmasının 70. yıldönümü münasebetiyle düzenlenen anma törenine katıldı. “Kendilerini Yahudi olarak tanımlayan ya da İsrail Devleti’nin tarafını tutan insanları tehdit eden veya onlara saldıranlara karşı gözlerimizi ve kulaklarımızı açık tutmalıyız” sözlerinden sonra Merkel, uzun ve yorucu bir yolculuk yaparak gelen 130 Dachau Kampı kurtulanına teşekkür etti.

Amerikan güçleri 29 Nisan 1945’te kampı özgürleştirmiş ve böylece 43 bin kişinin açlıktan ve hastalıktan öldüğü dehşet kampı ortaya çıkarılmıştı. Dachau diğer kamplara örnek oluşturan ve ilk açılan kamptı.

Törende, Fransız tutsak Jean Samuel duygu yüklü konuşmasında “Amerikan güçleri kampa girdiğinde yeniden insan olabileceğimi hissetim, 21 yaşındaydım ve gençliğim çalınmıştı. Birlikler gördükleri ceset yığınlarına inanamıyordu” dedi.

Bir başka kurtulan olan 94 yaşındaki  Fransız Clement Quentin, Merkel ile krematoryumun olduğu noktaya çiçek koyarken serbest bırakılmadan hemen evvel artık ölmeyi beklediğini söyledi. Quentin kamptayken SS subaylarının kendisine on ay boyunca tüberküloz mikrobu zikrederek üzerinde birçok tıbbi deney yaptıklarını anlattı.

Almanya Yahudi Merkez Konsey Başkanı Josef Schuster, Merkel’in törendeki varlığının önemine vurgu yaparak gençleri Holokost’u asla unutmamaları konusunda sorumluluk üstlenmeye çağırdı.

Merkel, tören akşamında verdiği video mesajında, “II. Dünya Savaşı’nın bitiminin 70 yıl sonrasında Nasyonal Sosyalizm Almanyası’nda işlenen suçlar konusuna dikkatlice, hassasiyetle ve bilinçle yaklaşmalıyız” dedi

Bu yıl ocak ayında Auschwitz ile başlayan özgürlüğün 70. yıl anma törenlerinin arasından Dachau, Merkel’in katılım gösterdiği tek tören oldu.