Portekiz’in en eski sinagogu yeniden açıldı

Onlarca Portekizli Yahudi Atlantik Okyanusu’nda bir adada ülkenin en eski ve bütünlüğünü koruyabilmiş sinagogunun yeniden ibadete açılışı için bir araya geldi.

Dünya
29 Nisan 2015 Çarşamba

Lizbon’un 900 kilometre uzağındaki Sao Miguel Adası’nda bulunan tarihi Sahar Hassamain Sinagogu’nun perşembe günkü açılış töreni bir yıllık bir renovasyon sürecinden sonra geldi. Sekiz yüz kişiden oluşan  Lizbon Yahudi Cemaati’nin başkanı Jose Oulman Carp yenilemenin yüzbinlerce dolara mal olduğunu ve en büyük finansman yardımının Azorlar Takımadaları’ndan ABD’ye göç eden Yahudilerden geldiğini belirtti.

19. yüzyılın başında inşa edilen sinagog Portekiz’in ayakta kalan en eski sinagogu. Sinagogun Azorlar’a Yahudi turizmini arttırması ve Şabat kurallarını yerine getirmek isteyen Yahudilere rahatlık sağlayacağı bekleniyor. Mülk sahibi olan Yahudi cemaati sinagogu belediyeye 99 seneliğine kiraya verdi. Jose de Almeida Mello adlı tarihçinin 2009 yılında çıkardığı kitap ile sinagog iyice ünlenmiş, restorasyon fikrinin tohumları atılmıştı. Kitabın yazarı ayrıca sinagog için renovasyon projesi önermişti. Sinagogda en son 50  yıl önce ibadet edilmişti.