Ortadoğu Turu

Dünya
20 Nisan 2015 Pazartesi

 

FRANSA’DAN LÜBNAN’A IŞİD İLE SAVAŞI İÇİN SİLAH YARDIMI

Suudi Arabistan’ın 3 milyar dolarlık mali desteği ile Fransa tarafından gönderilen silah yardımının ilk sevkiyatı Lübnan’a ulaştı.

Lübnan-Suriye sınırında gelişen IŞİD tehdidine karşı yapılan program kapsamında Lübnan’a anti-tank silahları, 250 adet muharip ve sevkiyat aracı, 7 adet Cougar helikopteri, 3 adet Korvet tipi savaş gemisi ile çeşitli gözetleme ve iletişim araçları verilecek.

Programın mali yükü tamamen Suudi Arabistan tarafından karşılanıyor. Suudi Arabistan’ın bu yükü karşılamasının ardında Lübnan’ın sınırlarını IŞİD ve El Kaide bağlantılı El-Nusra gibi aşırı gruplardan koruyabilmesi, bunu sağlarken İran destekli Hizbullah gibi gruplardan yardım almaya ihtiyacı kalmaması amacı bulunuyor.

 

İRAN ASKERİ ÜSLERİNİN TEFTİŞ EDİLMESİNE İZİN VERMEYECEK

İranlı askeri bir yetkili Batı ile İran arasında yapılan nükleer anlaşma çerçevesinde askeri üslerinin kontrol edilmesine izin vermeyeceklerini iddia etti. İran Devrim Muhafızlarının Komutan Yardımcısı Hüseyin Selami, yabancıların İran’ın askeri üslerinin kontrol etmesinin vatanı satmak anlamına geleceğini belirtti. Selami, askeri üsleri teftiş etmeye hazırlananları kurşunla karşılayacaklarını, İran’ın casuslar için bir cennet haline getirilmesin düşmanlarını kırmızı halıyla kabul etmeye razı olmadığını söyledi.

 

ÜRDÜN’DEN ANTİ-TERÖRİZM YARIŞMASI

Pazar günü Ürdün’de başlayan yarışmaya 18 ülkenin seçkin anti-terör takımları katıldı. Katılımcılar arasında Yemen’de asilerle ve Irak ile Suriye’de IŞİD ile savaşan askeri unsurların üyeleri de bulunuyor.

Bu yıl yedincisi düzenlenen yıllık yarışma Ürdün’ün ABD liderliğindeki IŞİD ve Yemen’deki isyancılara karşı askeri olarak rol üstlendiği bir döneme denk geliyor.

Beş günlük yarışma Amman’da düzenleniyor. Kral Abdullah’ın Özel Harekat Eğitim Merkezi Sözcüsü Albay Khaled Abu Hamad “Teröristler artık ulus ötesi”  açıklamasıyla ülkelerin bu alanda birlikte çalışmasının önemini vurguladı. 

Takımlar atıcılığın da yer alacağı on ayakta yarışıyorlar. Katılımcılar arasında ABD, Rusya, Suudi Arabistan, Afganistan, Bahreyn ve 2014 yılının galibi Çin yer alıyor.

 

NETANYAHU: İRAN’A FÜZE SATILMASI CİDDİ BİR SORUNDUR

İsrail Başbakanı Netanyahu konu ile ilgili yaptığı açıklamada “Rusya’nın İran’a S-300 füze savunma sistemini satması, İran’ın bölgede giderek agresifleştiği bir dönemde İsrail’i endişelendirmektedir” dedi. Netanyahu,

“İsrail ayrıca İran’ın agresif politikasının nükleer anlaşmanın taslağında yer almamasının ve bu agresifliğin son sözleşmede de kısıtlanmadığının farkındadır” açıklamasını yaptı.