Fas yetkilileri Dieudonné’nin gösterisini durdurdular

Fransa’da ırkçı ve antisemit gösterileri ile bilinen komedyen Dieudonne’nin, Fas’ta yapmayı planladığı gösteri de iptal edildi.

Dünya
22 Nisan 2015 Çarşamba

Fransa’da, Yahudilere karşı nefreti körüklemekten defalarca mahkûm olmuş ünlü komedyen Dieudonné M’bala M’bala’nın Fas’da sahneye çıkmasına izin verilmedi.

Dieudonné’nin 29 Nisan’da Cazablanka’da sahneye çıkması kararlaştırılmıştı ancak organizatörler gösteriyi birkaç gün kala iptal ettiler. Le Figaro’ya göre, gösterinin iptal edilme kararının ardından Fas yetkililerinin etkisi bulunuyor.

Gösteri, Kral 5. Muhammed’in adını taşıyan bir gösteri salonunda yapılacaktı. Kral, Yahudi cemaatine yakınlığıyla bilinmekte ve bunun da yetkililerin konudaki hassasiyetlerini etkilemiş olabileceği düşünülüyor.

Dieudonné, antisemit içerikli gösterilerinden dolayı  Fransa’da defalarca hakim önüne çıkmış ve bazı gösterileri iptal edilmişti. Dieudonne’nin Yahudilere karşı nefreti körüklemekten ondan fazla da cezası bulunuyor.  Fas yetkilileri gösteri için iznin çıkmaması ile ilgili hiç bir açıklamada bulunmadılar.

Dieudonné’nin en son gösterisi ‘The Impure Beast /Ahlaksız Canavar’, İlan Halimi hakkında da saygısız söylemler içeriyor. İlan Halimi, Fransa’da, 2006 senesinde Yahudi olduğu için bir çete tarafından kaçırılıp, işkence edilip öldürülmüştü.

Dieudonné sahnede şunları söyledi: “Eğer bir Yahudi gazeteciyi yere sersem bu ciddi bir şey olur... Nurenberg mahkemeleri tekrar açılır. Hatta İlan Halimi’yi de mezardan çıkarırlar. K.çında da benim DNA’mı bulurlar.”