Almanya Dışişleri Bakanı ırkçılığa karşı uyardı

Almanya’daki bir Nazi kampının kurtuluşunun yıldönümünde düzenlenen törende konuşan Dışişleri Bakanı Steinmeier, Almanya’nın ırkçılıkla mücadele konusunda önemli bir sorumluluğu olduğunu belirtti.

Dünya
22 Nisan 2015 Çarşamba

Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Berlin yakınlarındaki Sachsenhausen Kampının kurtuluşunun yıldönümünde Holokost’tan kurtulanlar ile buluştu. Steinmeier, kampın Nazilerden kurtuluşun 70.yılı için pazar günü düzenlenen törende ırkçılık ve yabancı düşmanlığına karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Steinmeier, Almanya’nın korkunç geçmişini unutmaması için, adaletsizliğe, her türlü ayrımcılığa ve yabancı düşmanlığına karşı durulmasını gerektiren bir sorumlulukları olduğunu belirtti.

Son zamanlarda meydana gelen, yabancılara karşı yapılan saldırılara, mülteci kamplarının ateşe verilmesine, İslam karşıtı sokak protestolarına atıfta bulunarak, “Hâlâ antisemitizm ve dışlanma olan bir ülkede yaşamak istiyor muyuz? Berlin metrosunda sadece Yahudi olduğu için bir gencin dövüldüğü bir yerde yaşamak istiyor muyuz? Yabancı gördükleri her şeye sıkıcı sloganlarla karşı çıkan bir ülke mi bizim ülkemiz? Almanların çoğunluğunun arzuladığı özgür ülke anlayışı bu değil” dedi.

Nazi rejiminin tüyler ürpertici suçlarının ve Avrupa’da milyonlarca Yahudi’nin öldürülmesinin bir insanlık suçu olduğunu söyleyen Steinmeier, 50 yıllık diplomatik bir geçmişe sahip olan Almanya ve İsrail’in günümüzde iyi bir dostluğa sahip olmasının da bir mucize olduğunu ve bu sayede Almanya’da tekrar Yahudi bir hayatın filizlendiğini ekledi.

Başkent Berlin’in 35 kilometre kuzeyinde bulunan Sachsenhausen Kampında, 200 bin kişi tutsak edilmiş, on binlercesi öldürülmüş veya açlık, hastalık, aşırı çalıştırılmaktan ölmüştü. Sovyet ile Polonyalı askerler 1945’in 22-23 Nisan’ında kampa geldiklerinde sadece üç bin kişi canlı kurtulabilmişti.