İran ile anlaşmanın ardından

Dünya
16 Nisan 2015 Perşembe

FRANSIZ DIŞİŞLERİ BAKANI “Nükleer İran konusunda daha yapılacaklar var”

FRANSA Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, İran’la varılan çerçeve anlaşma için “sonuçlandırılanlar pozitif” yorumunda bulundu ancak İran’ın nükleer ihtirasına gem vuracak son aşamaya gelinmeden önce üzerinde anlaşılamayan bazı konuların ve yapılacak işlerin olduğunu ifade etti.

Varılan noktayı 12 yıldır duraklamada olan Batı - İran ilişkileri için büyük bir gelişme olarak nitelendiren Fabius, İran’ın nükleer çalışmaları için “Kesinlikle hiçbir şekilde askeri bir kullanım olamaz. Geriye yaptırımların durumu kalıyor. Kaldırılmaları veya İran’ın şartları ihlâl etmesi halinde tekrar koyulmaları gerekli. Bu iki konu halen netleştirilmedi, daha yapılacak işler var” dedi. Bakan Fabius ülkesinin geçerli ve uzlaşılabilir bir anlaşma umut ettiğini vurguladı.

 


ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD’deki Yahudi kanaat önderleri ile buluşarak İran ile varılan çerçeve anlaşma hakkında bilgi verdi.

8 Nisan’da ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İran ile yürütülen müzakerelerden sorumlu müsteşarı Wendy Sherman, ABD’deki Yahudi kanaat önderleri ve STK temsilcileri ile buluştu. Toplantıya katılanlar arasında Amerika-İsrail İlişkileri Komitesi, Amerikan Yahudi Komitesi, İftira ve İnkârla Mücadele Birliği gibi kuruluşlardan üyeler ile Kuzey Amerika’daki Ortodoks, Reformist ve Muhafazakâr Yahudi Federasyonlarından temsilciler yer aldı.

Kerry bir saat, yardımcısı Sherman iki saat boyunca temsilcililer ile görüştü. Toplantının Pesah haftasına gelmesi nedeni ile toplantı öncesinde oda hamurlu yiyeceklerden arındırıldı. Görüşme kayda alınmazken görüşmede ABD-İsrail ilişkileri ve İran’ın nükleer programından bahsedildiği, Yahudi temsilcilerin İran ile yapılan anlaşma hakkında duyduğu endişeleri ilettiği bildirildi. Konu hakkında konuşan bir temsilci hem Kerry hem Sherman’ın anlaşmayı tüm derinliği ve detayları ile anlattığını, Kerry’nin konu hakkında ikna edilmeyi bekleyen kesimlere ulaşmasının olumlu olduğunu belirtti.

 

AMERİKAN HALKI  İRAN’A İNANMIYOR

DİĞER yANDAN NBC haber kanalının düzenlediği bir anket Yahudi kesimler dışında da ABD toplumunun anlaşmaya şüphe duyduğunu gösterdi.

Ankette toplumun yüzde 68’i İran’ın anlaşmaya uyacağına güvenmediğini, yüzde 53’ü yapılan anlaşmanın ABD’ye bir tehdit oluşturacağına inandığını belirtti.

Kerry, Yahudi liderlere İran anlaşmasını açıkladı