Bahar Ajanda’m

Bahar aylarının hissedilmeye başlandığı bu günlerde yapılabilecekler de artıyor. İlkbaharın trendlerini kaçırmamak, gidilecek mekânlar, keşfedilecek yerler, izlenecek gösteriler, dinlenecek konserler, okunacak kitaplar, tadılacak yeni lezzetler hakkında bilgi sahibi olmak için bu hafta Ajanda’yı kaçırmayın.

Aylin YENGİN Yaşam
15 Nisan 2015 Çarşamba

 

Ne izleyelim?

The Phantom of the Opera (Operadaki Hayalet) 7 Nisan -17 Mayıs tarihlerinde dev prodüksiyonu ile Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde sanatseverlerle buluşuyor. Efsanevi İngiliz besteci Sir Andrew Lloyd Webber’in ölümsüz eseri ‘The Phantom of the Opera’, Paris Operası’nda hayalet olarak tanınan, yüzü ileri derecede deforme olmuş bir müzik dâhisinin, yetenekli ve güzel Soprano Christine’e olan saplantılı aşkını, kıskançlık, çılgınlık ve ihtirasın kesiştiği büyülü bir hikâyeyle konu alıyor. Fransız yazar Gaston Leroux’ın aynı adlı romanından uyarlanan müzikal, sayısız başarısının yanı sıra, ilginç prodüksiyon detaylarıyla da dikkat çekiyor. Gelmiş geçmiş en başarılı ve uzun soluklu müzikal olarak nitelendirilen Opera’daki Hayalet, gişe hâsılatıyla Titanic, E.T. ve Star Wars gibi filmleri geride bırakarak, ‘dünyanın en çok gişe hâsılatı yapan performansı’ olma unvanını elinde bulunduruyor. Efsanevi şarkılarıyla da akıllara kazınan The Phantom of the Opera, albümüyle, İngiltere müzik tarihinde listelere bir numaradan giriş yapan tek müzikal olma özelliğini taşıyor. Albüm satışları dünya çapında 40 milyonu aşan müzikalin, içlerinde Tony ve Oliver Ödülleri de olmak üzere 50’den fazla tiyatro ve müzikal ödülü bulunuyor. Zorlu PSM’de hafta içi gösteri saatleri 21.00’de, cumartesi saat 15.30 ve 20.30’da, pazar günleri saat 14.30 ve 19.30’da / Biletler web sitesinde (www.zorlucenterpsm.com) ve Biletix’te.

Ne okuyalım?

François Lelord’un, beyazperdeye de aktarılan kitabı Hector’un Mutluluk Arayışı (Le Voyage D’hector ou A La Recherche Du Bonheur), Sayfa 6 Yayınları’ndan piyasaya çıktı. Kitabın konusu kısaca şöyle: Bir zamanlar Hector adında, halinden pek memnun olmayan genç bir psikiyatr vardı. Hector ne yaparsa yapsın danışanlarının mutsuzluk halinin devam ettiğini görünce kendisi de mutsuz oldu. Bu yüzden Hector dünyanın dört bir köşesini gezmeye ve mutluluğun gerçek kaynağını keşfetmeye karar verdi. Neden çoğu zaman, kendi hayatımızın değerini bilmeden, daha mutlu bir yaşantının hayalini kurarız? Mutluluğu başarıda mı, yoksa başkalarıyla olan ilişkilerimizde mi buluruz? Mutluluk şartlara mı bağlıdır, yoksa olaylara bakış açısına mı? En önemlisi de, mutluluk bir amaç mıdır? Pek çok macera ve şaşırtıcı karşılaşmanın ardından, Hector bu sorulara düzgün yanıtlar bulmayı başaracak mı? Bir seyahatname ile büyüklere bir masal arası bu öykü, kuşkularımızla mutluluğa duyduğumuz açlığa, sevecen ve neşeli bir psikiyatrın gözünden bakıp mutluluğa giden yolun 23 adımında bizlere rehberlik ediyor. (www.inkilap.com) 

 Nereye gidelim?

Kapadokya’nın eşsiz coğrafyasında 16-18 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek müzik, çağdaş sanat, gastronomi ve açık hava festivali Cappadox’ta sahne almak üzere müziğin birbirinden güçlü isimleri Türkiye’ye geliyor. Aralarında, Iyeoka, Jozef van Wissem, Mino Cinelu, Múm, Stefan Micus’un da yer aldığı çok sayıda müzisyen ve sanatçı ile Türkiye’nin Erkan Oğur, Derya Türkan, Alp Ersönmez, İlhan Erşahin, Mercan Dede gibi önemli isimleri üç gün boyunca Kapadokya’nın etkileyici atmosferinde Cappadox için özel tasarlanan alternatif sahne ve mekânlarında özgün konserler verecek. Doksan dinleyici kapasiteli Bezirhane konserlerinden bin dinleyici kapasiteli Uçhisar Kale konserlerine, Kapadokya’nın etkileyici gün doğumuna karşı verilecek ücretsiz dinletilerden, güneş enerjili yayın sahnesine kadar birbirinden farklı deneyimler Cappadox’ta hayat bulacak. Akustiği ve etkileyici mistik havasıyla binlerce yıllık tarihi bir mekân olan Bezirhane’de Josef van Wissem, Julia Holter, Colleen, Nils Petter Molvaer, Grouper, Mino Cinelu ve Ulaş Özdemir &Mustafa Kılçık’ın gibi isimlerin dingin konserleri gerçekleştirilecek. Uçhisar’ın Güvercinlik Vadisi’ne kavuştuğu noktada, etrafı peribacalarıyla çevrili Cevizlik’te Cappadox’a özel oluşturulan konser ortamında da güçlü performanslarıyla dikkat çeken isimler sahne alacak. Grouper konseri ile Mercan Dede ve Hugh Marsh birlikteliği Kapadokya’nın efsanevi şafağı eşliğinde gerçekleştirilecek Gün Doğumu Konserleri’nde tüm izleyicilere ücretsiz sunulacak. Sadece müzik değil, çağdaş sanat ve gastronomi etkinliklerini de içeren Cappadox’un program detaylarına cappadox.com adresinden ulaşabilir,  etkinliklerin biletlerini ise cappadox.com ya da biletix.com web sitelerinden satın alabilirsiniz.  (www.inkilap.com)

Nereye uğrayalım?

İstanbul gece hayatının 40 yılına damgasını vuran Etiler Şamdan’ın bahçesi bambaşka ve yepyeni bir işletme ile şubat ayı ortalarında hizmete girdi. Sedef Adası’nda dört yıldır başarılı bir şekilde misafirlerini ağırlayan BF Grup bünyesindeki Club Sedef Ada’da ortaklıkları devam eden gece hayatının önemli isimlerinden Aydın Samanlı ve iş adamı Burak Gören bu kez ortaklıklarını Şamdan Garden sayesinde, şehrin göbeğine taşıdılar. Dünya mutfağından eşsiz seçkilere sahip olan Şamdan Garden her zevke ve herkese hitap eden geniş ve lezzetli yemek seçenekleriyle dikkat çekiyor. Şamdan Garden alışılagelmiş kafe – restoran anlayışından farklı olarak çok zengin bir menüye sahip. Haftanın 7 günü hizmet veren Şamdan Garden’da her çarşamba sanatçı Atilla Demircioğlu’nun akustik canlı müzik performanslarını dinleyebilir, her pazar akşamı 20.00’den itibaren konsept partilere katılabilir ve hafta sonları lezzetli serpme kahvaltı keyfine varabilirsiniz. Öğlen 12.00’den gece 01.00’e kadar hizmet veren Şamdan Garden kusursuz hizmeti ile bildiğimiz Etiler’de farklı ve bambaşka bir deneyim vaat ediyor. (Rezervasyon için: 212 257 03 24).

Ne alalım?

Bahar demek, detoks demek. “Bu detoks işi bana göre değil!” diyenler, size sesleniyorum: JUICE Los Angeles tam size göre! ‘Cold - pressed juice’ olarak adlandırılan soğuk sıkım meyve ve sebze suları sağlıklı bir hayatı beraberinde getirmenin yanı sıra hayatınıza renk katıyor. Los Angeles’ta ortaya çıkan bu özel konsept artık İstanbul’da. Soğuk sıkım, taze meyve ve sebzelere yüksek basınçlı hidrolik pres uygulanarak zengin besin değeri taşıyan meyve ve sebze suyu elde etme yöntemine verilen isim. ‘Soğuk’ sıkma terimi, kullanılan makinelerin ısıdan uzak hidrolik pres ile çalışmasından kaynaklanıyor. Bu sayede taze, zengin, vitamin ve minerallerini koruyan, renkli ve oldukça lezzetli, meyve sebze suları üretilebiliyor. Yoğun ve hareketli yaşamınıza bütünlük ve denge arıyorsanız, bu basit, pratik ve taze çözüme bayılacaksınız.

(www.juice.la)

Ne dinleyelim?

‘Balkan Müziği’nin efsane ismi Goran Bregovic, baharda Türkiye’yi ısıtmaya geliyor... Yönetmen Emir Kusturica ile yaptığı ortaklıkla birlikte, imza attığı film müzikleriyle tüm dünyada milyonlarca hayran edinen Bregovic, mayıs ayında üç ayrı konser için ülkemizde olacak. Önceki yıllarda İzmir, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara ve Diyarbakır’da konserler veren sanatçı, bu sezon 6-7-8 Mayıs tarihlerinde Ankara Congresium, İstanbul Volkswagen Arena ve İzmir Container Hall sahnelerinde müzikseverlerle buluşacak. ‘Wedding and Funeral Band’ (Düğün ve Cenaze Orkestrası) ile verdiği her konserde izleyicisine son derece keyifli anlar yaşatan Bregoviç geçmişten günümüze en sevilen eserleriyle sahnede olacak. Konser serisinin biletleri Biletix’te satışta!