Affet ama asla unutma

12 Nisan Pazar günü GKD gençleri olarak üzgündük! Derneğimizin kapılarını yine bir Holokost’u anma günü faaliyeti için açtık

Toplum
15 Nisan 2015 Çarşamba

TREYSİ ÖZTÜRKAN

 

Amacımız, her sene olduğu gibi, ‘Bir daha asla!’ mesajını, bu önemli günde yanımızda olan misafirlerimizle paylaşıp nesilden nesle aktarılmasını sağlamaktı. Faaliyet, o kara dönemi hatırlatan çeşitli objelerden oluşan hazırladığımız müzede bir konuşma ile başladı. Yapılan anlamlı ve duygulu konuşmadan sonra katılımcılardan beş gruba ayrılmaları istendi. Faaliyet boyunca misafirlerimiz çeşitli dekorlarda, farklı temalarda beş odadaki sunumları izlediler ve interaktif olarak sunumların bir parçası oldular. Bu odalarda, direnmek mi yoksa ölümü beklemek mi diye tartışan gençlik hareketi üyelerinin hissiyatlarını anlamaya çalıştılar. Ölümün en saf hali olan çocuklarımızın psikolojisi üzerine düşündüler. Birbirlerini kaybeden  ailelerin hikâyesini dinleyerek anne ve babaların neler hissettiğini konuştular ve hepsini saygıyla andılar. Diğer bir odada, karikatürlerle oluşturulan antisemitizm  altyapısının, gaz odaları ve konsantrasyon kamplarında nasıl son bulduğunu tartıştılar. Yapılan karanlık ve dar tünelde ise Holokost’un geride bıraktığı yıkımın resimlerini görüp karanlığın içinde bu atmosferi yaşadılar.

Günün sonunda bir siren sesiyle herkes ana odaya toplandı ve anma törenimiz başladı. Anma töreninde, hayatını kaybeden 6 milyonu temsilen 6 mum yakıldı. Mumlarımızı, yaşamayı tatmadan ölen çocuklar, en güçlüyken güçleri ellerinden alınan babalar, kendilerini çocukları için feda eden anneler, kahramanlar, savaşanlar ve ‘Bir daha asla!’ cümlesini bu kadar yüksek sesle söyleyebilmemizi sağlayan değerler adına yaktık.

GKD gençleri olarak  bu faaliyette hislerimizi misafirlerimizle paylaştık. Umarız her sene bu farkındalığı daha da arttırabilir ve toplum olarak gücümüze güç katabiliriz.