Macar Yahudileri Holokost anısına yürüdü

Macaristan’ın geleneksel olarak Holokost anısına gerçekleştirdiği ‘March of Living-Yaşam Yürüyüşü’ bu yıl da binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti.

Dünya
15 Nisan 2015 Çarşamba

Macaristan’ın her yıl Holokost anısına gerçekleştirdiği Yaşam Yürüyüşü, bu yıl da 12 Nisan Pazar günü gerçekleşti. Holokost’tan sağ kurtulan ve kurtulamayan herkesin, aile, akraba ve sevdiklerinin katıldığı yürüyüşte bu yıl binlerce Macar bir araya geldi. İkinci Dünya Savaşı sırasında Macaristan’da, çoğunlukla Budapeşte’de yaşayan 600 bin Yahudi’nin sadece 100 bini hayatta kalmayı başarabilmişti.

Organizasyondaki gönüllülerden Orsolya Fekete, “Yürüyüş, Macar Yahudilerinin trajedisini anmanın yanı sıra bize tüm insanlığın farklı ırk, din veya inanışlara sahip olmasına rağmen kocaman bir ailenin üyeleri olduğunu hatırlatıyor” dedi. Bu seneki yürüyüşün bir diğer önemi de son dönemlerde gittikçe güçlenen ırkçı ve antisemit Jobbik Partisi’ne karşı bir hareket olmasıydı.

Etkinlikte bir konuşma yapan Dünya Yahudi Kongresi Başkanı, Macar kökenli Amerikalı Ronald Lauder da, Jobbik Partisi’ni nefreti körükleyen radikal bir parti olarak tanımladı. Lauder konuşmasında, “Jobbik’ten bir milletvekilinin Holokost anma töreninde yaptığı saygısızlık nedeniyle parti, Macaristan’ın uluslararası platformdaki imajını yaralıyor. Jobbik, kendilerinin gerçek Macar olduğunu düşünüp Macaristan’ı kurtardıklarını düşünse de aslında Macaristan’a zarar veriyor. Macar Yahudi Cemaati hiçbir yere gitmiyor. Bugün buradayız, hayattayız ve burada kalacağız demek için yürüyoruz” dedi.

Geçtiğimiz sene yapılan seçimlerde, Jobbik yüzde 20,5 oy almıştı fakat geçtiğimiz ay yapılan anketler Jobbik partisini iktidar partisinin sadece 3 puan gerisinde olduğunu gösterdi. Macaristan’daki bir sonraki seçimler 2018 yılında yapılacak.