Holokost, müzik ile anıldı

Şişli Belediyesi, 500.Yıl Vakfı ve Anadolu Kültür’ün birlikte düzenledikleri ‘Holokost’u Anma Konseri’, Zorlu Performans Sanatları Merkezi Drama Sahnesi’nde gerçekleşti.

Toplum
14 Nisan 2015 Salı

Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü’nün hoş geldiniz konuşmasının ardından onur konuğu müzik tarihçisi/yazar Dr. Gottfried Wagner, bir açılış konuşması yaptı.

Konsere İsrail, Amerikan, Alman, Hollanda Başkonsolosluğu’ndan çok sayıda üst düzey yönetici ve müziksever katıldı.

Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü  konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Onlarca yıl evvel insanlar köylerinden, kentlerinden, yurtlarından acılarla çıkıp ışığa dönüştüler. Bugün burada bizler yüreklerimizden milyonlarca kuş uçuruyoruz onlara. 500.Yıl Vakfı, Anadolu Kültür Vakfı ve belediyemizin düzenlediği bu gecede dinleyeceğiniz eserlerle belki de Avrupa kıtasının en soğuk ve karanlık yıllarına gideceğiz. O yıllarda yaşanan hazin tecrübeler, bugün dünyada toplumsal barışın sağlanması için bizlere yol gösterici olmalıdır. Uluslararası iradenin insan hakları için daha çok mücadele etmesini sağlamak, hepimizin görevi olmalıdır.”

Piyanist/besteci Renan Koen’in toplama kampında hayatını kaybeden besteciler Pavel Haas, Viktor Ullmann, Gideon Klein ve Zikmund Schul’un piyano eserlerini yorumladığı konsere Şef Erdem Nusret Karakaş yönetimindeki Nâzım Hikmet Akademi Korosu eşlik etti.

Geceye ismini veren ‘Uykudan Önce’ projesi Renan Koen’in beş yıllık araştırma ve çalışmaları sonucunda ortaya çıktı. Terezin Toplama Kampında yaşayan ve orada eserler vermeye devam eden bestecilerin etkileyici hikâyelerinden yola çıkan Koen, 1900’lü yılların başında İstanbul’dan Fransa’ya yerleşen ve 2.Dünya Savaşı’nı yaşayan Simone İshaki ile Hollandalı Yahudi olmayan bir direnişçinin hayat hikâyelerinin video röportajları ile projeyi ortaya çıkardı.

Gecenin onur konuğu  Dr. Gottfried Wagner ünlü Alman besteci Richard Wagner'in torunudur. Dr. Wagner, piyano eğitimi görmüş ancak araştırmacı olmayı seçmiş bir müzik tarihçisi ve yazar.