Geri dönüş kanunu ile gurur duyan parlamenter

Portekiz Parlamentosu milletvekili Jose Ribeiro e Castro, Sefarad Yahudilerinin oturma şartı olmadan vatandaşlığa girmesini sağlayan kanun için “siyasi hayatım boyunca yaptığım en manalı eylem” şeklinde konuştu.

Dünya
13 Nisan 2015 Pazartesi

Milletvekili Castro aynı zamanda kanunu kaleme alan parlamento heyetinin de bir üyesi.

Castro JTA ajansından Cnaan Liphshiz’e yaptığı açıklamada geri dönüş kanunu için düşündüklerini şöyle özetledi: “Bu kanun Sefarad Yahudileri’nin 15. ve 16. yüzyılda İber Yarımadası’ndan haksız bir şekilde sürülmelerinden yıllar sonra gecikmiş adaletin bir tecellisidir.”

Castro daha evvel Portekiz’deki Publico dergisine yazdığı bir köşe yazısında, kanunun siyasi hayatında çıkartılmasında rol oynadığı ve en gurur duyduğu yasama  maddesi olduğunu söylemişti. 

Portekiz Devleti’nin yeni çıkarttığı geri dönüş kanunu, bugün dünyanın herhangi bir ülkesinde yaşayan Sefarad asıllı Yahudilerin, Portekiz Yahudi Cemaati’ne geçmişlerini kanıtladıkları takdirde, oturma şartsız Portekiz vatandaşlığına geçmesine olanak sağlıyor.

Öte yandan geçen ay resmileşen geri dönüş kanundan faydalanmak için şimdiye kadar Porto ve Lisbon’daki Yahudi cemaatlerine toplam  300 kişi başvurdu ve 200’ünün Portekiz –Sefarad geçmişi onaylandı.

Porto Cemaati’nin 31 Mart’a yayınladığı basın bültenine göre, cemaatin  Sefarad geçmişini onayladığı 100 Yahudi’nin 55’i Türk vatandaşı.