ABD Başkan adayı Clinton’un İsrail politikası

Washington’u aylardır meşgul eden spekülasyonlar ve dedikodulardan sonra beklenen açıklama ABD eski First Lady’sinden geldi; Hillary Clinton 2016 seçimlerinde ABD başkanlık koltuğuna aday.

Dünya
13 Nisan 2015 Pazartesi

Clinton geçtiğimiz pazar günü  sosyal medyayı kullanarak Demokrat Parti’den aday adaylığını resmen açıkladı. 

Siyaseti, senatör eşi ve ardından  First Lady olarak tanıyan Clinton,  önce   senatör ve sonunda ABD Dışişleri Bakanı olarak kariyer yaptı. 

Peki  hayatı ABD Demokrat Partisi üyesi olarak geçmiş ABD’nin ilk muhtemel kadın Başkanı’nın siyasi kariyeri boyunca İsrail politikası nasıldı?

Yedioth Aharonot gazetesi yazarlarından Yitzhak Benhorin Clinton’ı liberal ve   İsrail dostu olarak tarif ediyor. 

Clinton  eşinin Ortadoğu ziyaretinde First Lady olarak gittiği Gazze’de bir yuvayı ziyaretinde Suha Arafat’ı yanağından öpünce manşetlere konu olmuştu.

Her ne kadar bu hareketi  ve Suha Arafat ile samimiyeti  İsrail solu tarafından zamanında Filistin dostu olarak eleştirilmiş  olsa da Kudüs’ün İsrail’in ebedi başşehri olduğunu da söylemiş bir siyasetçi Clinton. 

Clinton senatör olduğu dönemde de İsrail’i desteklemeye devam etti.  2005‘te yaptığı bir açıklamada İsrail’in Batı Şeria’da teröre karşı inşa ettiği güvenlik duvarını destekleyen bir açıklama yapmış, “Bu duvar Filistinlilere karşı değil, teröristlere karşı yapılmıştır” şeklinde konuşmuştu.  

Senatör Clinton 2006‘da İsrail’in güvenlik gerekçesi ile Lübnan’a müdahalesini desteklemiş, Hizbullah ve Hamas’ın eylemlerini her zaman eleştirmişti. 

O günlerde BM binası önünde İsrail’i destekleyen bir gösteride Clinton şöyle seslenmişti: “Biz  buraya İsrail’e destek verdiğimizi göstermek için geldik, çünkü İsrail sadece kendi ahlaki değerlerini değil  Amerikan ahlaki değerlerini de savunan bir ülke.”