İsrail eski başbakanı İran hakkında konuştu: ‘Nükleer çalışmaları durdur yoksa...’

İsrail eski Başbakanı Ehud Barak basına İran ile yaptığı açıklamada ABD yönetimine seslendi ve Washington’un Tahran’a ‘Nükleer çalışmaları durdur yoksa’ şeklinde sert mesajlar vermesi gerektiğini savundu.

Dünya
9 Nisan 2015 Perşembe

Çerçeve anlaşmanın birçok kritik konuyu cevapsız bıraktığını belirten İsrail’in eski genelkurmay başkanı ve başbakanı, halihazırda imzalanan anlaşmaya İran’ın ne kadar uyacağının belirsiz olduğunu ifade etti. 

Barak CNBC kanalına verdiği demecinde, Pentagon’un İran’ı nükleer amacından vazgeçirmeye zorlayacak askeri  güce sahip olduğunu belirtti.  Barak şöyle konuştu: “Pentagon ve ABD silahlı kuvvetleri Başkan’ın verebileceği bir emir ile  İran’ın nükleer tesislerini bir gecede, saatler içinde imha edebilir.” 

Ancak Barak açıklamasında tüm dünya gibi kendisinin de İran ile çözümün barış ile olmasını tercih ettiğinin altını çizdi. 

Öte  yandan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani basına yaptığı açıklamada, İran’ın fasılalı olarak yaptırımların kaldırılması gibi bir şartı asla kabul etmeyeceğini, tüm yaptırımların bir anda kalkması gerektiğini belirtti. 

Washington daha evvel yaptığı açıklamada yaptırımların kademeli kaldırılması konusunda ödün vermeyeceğini belirtmişti.