UKRAYNA’DA YAHUDİ VALİ Devlet başkanıyla anlaşmazlık istifa ettirdi

Ukraynalı Yahudi milyarder İgor Kolomoisky, devlete ait iki firmanın kontrolü konusunda Devlet Başkanı Poroşenko ile yaşadığı anlaşmazlık sonrasında Dnepropetrovsk bölgesinin valilik görevinden istifa etti.

Dünya
6 Nisan 2015 Pazartesi

Rusya’ya karşı mücadelede Ukrayna ordusunun hazırlanmasına servetini döken Yahudi işadamı Kolomoisky, geçtiğimiz hafta Poroşenko’ya istifasını verdi. Ağır sanayi bölgesi olması dolayısıyla stratejik önemi olan, Rus destekli ayrılıkçıların etrafını çevirdiği sınırıdaki Dnepropetrovsk bölgesinin valisi olarak Kolomoisky’nin yerine, yakındaki başka bir ilçenin valisi olan Valentyn Reznichenko atandı.  

İstifa, Kolomoisky’e bağlı silahlı kişilerin tartışmaya yol açan firmalardan Ukrnafta’yı, hükümetin kontrol etmesini engellemek amacıyla işgal etmeleriyle başlayan gerginlik sonrasında geldi. Kolomoisky tartışmaya yol açan her iki firmada azınlık hisse sahibi.

Mart 2014’te vali olarak atanan Kolomoisky, Ukrayna’daki Yahudiler için milyonlar dolar bağışladı. Kolomoisky, Rusya’nın Kırım’ı ilhak ettiği ve sınır boyunca kentsel mücadelelerin yaşandığı kargaşalı günlerde bölgede kamu düzenini sağladığı için takdir topladı.

Kolomoisky, Ukrayna’nın batısındaki bir kahraman olarak kabul edilirken, Rusya’da ve doğudaki ayrılıkçı bölgelerde savaş suçlusu olarak görülüyor.

Ukraynalı Yahudilerin bir kısmı, Avrupa Yahudi Parlamentosu başkanı olan Kolomoisky’nin askeri projelere katılımının Ukraynalı Yahudileri tehlikeye attığı görüşünde. Buna rağmen, Dnepropetrovsk Yahudi Cemaati tarafından yapılan bir açıklamada Kolomoisky ve ekibine teşekkür edildi.