NBA’de sezon sonu ödülleri kimlere gidecek?

Amerikan Basketbol Ligi NBA’de 82 maçlık uzun ve yorucu normal sezonun sonu yaklaşırken playoff resmi de yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Bunun yanında sezon sonunda dağıtılan ödüller için bazı oyuncuların kendilerini diğerlerinden iyice ayırması anlamına da geliyor.

Spor
8 Nisan 2015 Çarşamba

İgal Ers


Amerikan Basketbol Ligi NBA’de 82 maçlık uzun ve yorucu normal sezonun sonu yaklaşırken playoff resmi de yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Her ne kadar bazı sakatlıklar (özellikle Kevin Durant’ın sezonu kapatması) canımızı sıksa da nisan ve mayıs aylarının uykusuz geçmesine sebep olacak birbirinden çekişmeli playoff eşleşmelerini dört gözle bekliyoruz.

Ancak normal sezonun sonuna gelmek sadece playoffların başlangıcı anlamına gelmiyor. Bunun yanında sezon sonunda dağıtılan ödüller için bazı oyuncuların kendilerini diğerlerinden iyice ayırması anlamına da geliyor. Bu yazıda bu ödüller için öne çıkan adayları kim olduklarını belirtip (kişisel) favorilerimi size sunmak istiyorum:

EN İYİ ÇAYLAK ÖDÜLÜ

Favori: Andrew Wiggins (Minnesota Timberwolves) – 16.4 sayı, 4.4 ribaunt, 1.9 asist    

Sezonun başından beri ondan beklenen performansı sezonun ortalarına doğru yakalayan Wiggins, her ne kadar takımı iyi bir durumda olmasa da son yapılan anketlere göre bu ödülün açık ara favorisi konumunda.

Plase: Nerlens Noel (Philadelphia 67ers) – 10 sayı, 8.1 ribaunt, 1.7 asist

Son maçlarda vites artıran Noel, her ne kadar haftalık çaylak sıralamalarında kendini ilk sırada bulsa da sezon genelinde verdiği performansla Wiggins’in bir tık altında kalıyor bu yarışta.

Plase: Nikola Mirotiç (Chicago Bulls) – 10 sayı, 5.1 ribaunt, 1.2 asist

Diğer adaylara göre daha ‘yıllanmış’ bir çaylak olan Nikola Mirotiç hem Avrupalı olmasıyla hem de başa oynayan bir takımda süre bulup iyi performans vermesiyle gönlümün kazananı konumunda. Ancak gönlümün bu konularda çok da başarılı olduğu söylenemez.

EN İYİ DEFANSİF OYUNCU ÖDÜLÜ

Favori: Anthony Davis (New Orleans Pelicans) – 10.3 ribaunt, 3 blok, 1.5 top çalma

Hem En Çok Gelişen Oyuncu, hem En Değerli Oyuncu hem de En İyi Defansif Oyuncu Ödülünü aday gösterilebilen bir oyuncu Davis. Defansif istatikleri yanında uzun kolları ve atletizmiyle pota çevresini karartmayı başaran Davis, bence bu ödülün açık ara en önemli adayı.

Favoriye Yakın Plase: DeAndre Jordan (Los Angeles Clippers) – 14.8 ribaunt, 2.2 blok, 1 top çalma

Atletizmi ve fiziğiyle pota altını iyi savunan DeAndre Jordan, özellikle yüksek ribaunt rakamlarıyla bu ödülün önemli adaylarından biri haline geliyor. DeAndre Jordan’ın savunma tarafındaki katkısının altı daha fazla çizildiği için Anthony Davis’in önüne geçme şansı bulunuyor.

Favoriye Yakın Plase: Draymond Green (Golden State Warriors) – 8 ribaunt, 1.3 blok, 1.6 top çalma

‘Splash Brothers’ Stephen Curry ve Klay Thompson ile büyüleyici bir akıcılıkla oynayan Golden State’in arka plandaki kahramanlarından Green, hücümüyla öne çıkan Warriors’ın savunmadaki direnç noktası.

Amerikan basınının ve yöneticilerinin başarılı takım oyuncusu lehine karar vermeye yatkınlığı göz önüne alınırsa Green’in de ödülü alma şansı hiç fena değil.

Gönüllerin Plaseleri: Kawhi Leonard (San Antonio Spurs), Marc Gasol (Memphis Grizzlies)

EN İYİ 6.ADAM ÖDÜLÜ

Favori: Lou Williams (Toronto Raptors): 25 dakikada 15.4 sayı, 1.5 ribaunt, 2 asist

Uzun süreli sakatlıklardan çıkan Lou Williams, özellike Toronto’nun sene başındaki çıkışında büyük pay sahibi. Sezon boyunca kenardan gelip verdiği düzenli katkı ile bu ödülü en önemli adayı.

Plase: Andre Iguodala (Golden State Warriors):  27 dakikada 8.1 sayı, 3.4 ribaunt, 3 asist

Steve Kerr’in başa geçmesiyle ikinci 5’in lideri konumuna gelen Iguodala, zaten kendini kanıtlamış bir oyuncu. Hem hücüm hem de savunmada her yöne katkı yapabilmesiyle bu ödül için ciddi bir aday.

Plase: Rodney Stuckey (Indiana Pacers), 26 dakikada 12.7 sayı, 3.5 ribaunt, 3.1 asist

Şubat ayında NBA’in en iyi kazanma rekoruna sahip olan Indiana’ya özellikle işler sıkıştığında ve son periyodda topun el yaktığı anlarda elini taşın altına koyan Rodney Stuckey, sakatlıklarla boğuşan takımın Doğu Konferansı’nda playoff yarışında yer edinebilmesinde önemli katkı sağladı.

Az Plaseler: Marresse Speights (Golden State Warriors), Isaiah Thomas (Boston Celtics).

EN FAZLA GELİŞME KAYDEDEN OYUNCU

Favori: Jimmy Butler (Chicago Bulls)

2013-14: 38.7 dakikada 13.1 sayı, 4.9 ribaunt, 2.6 asist

2014-2015: 38.9 dakikada 20.2 sayı, 5.9 ribaunt, 3.3 asist

Eski MVP Derrick Rose ve defansın belkemiği Joakim Noah’ın yokluğunda Chicago’yu sırtında taşıyanlardan Butler, aldığı dakika değişmemesine rağmen arttırdığı istatistikleri ve aldığı sorumlulukla sezon boyunca bu ödülün en önemli adayı olduğu gösterdi.

Plase: Draymond Green (Golden State Warriors)

2013-14: 21.9 dakikada 6.2 sayı, 5.0 ribaunt, 1.9 asist

2014-15: 31.9 dakikada 11.8 sayı, 8.1 ribaunt, 3.6 asist

Sayı ve asist kategorilerindeki istatistikleri iki katına çıkaran Green, sadece hücumda değil savunmada da çok başarılı bir rol üstlendi. İstatistik kağıdının her tarafını dolduran Green, bu ödülün ciddi bir adayı konumunda.

Plase: Klay Thompson (Golden State Warriors)

2013-14: 35.4 dakikada 18.4 sayı, 3.1 ribaunt, 2.2 asist

2014-15: 32.5 dakikada 21.9 sayı, 3.2 ribaunt, 2.9 asist

Splash Brother Klay Thompson, sezon başında istediği yüksek kontrat ücretinin hakkını verecek mi sorularını akıllardan tamamen sildi. Her ne kadar istatistikleri diğer adaylara göre az artmış görünse de Kaan Kural’ın deyimiyle 15 sayıdan 20 sayıya geçmek, 5 sayıdan 12 sayıya geçmeye göre daha zordur. Bu yüzden Thompson’da adaylarımız arasında.

Sürpriz: Hassan Whiteside (Miami Heat).

EN İYİ KOÇ ÖDÜLÜ

Favori 1: Steve Kerr (Golden State Warriors)

Son zamanlarda görülen en çekişmeli konferansı olan Batı’da ve doğal olarak NBA genelinde takımı zirveye taşıyan Kerr, takımına oynattığı akıcı hücüm, sağlam savunma ve yeteneklerini iyice parlattığı oyuncularıyla bu ödülü almayı hak edenlerin en başında geliyor.

Favori 2: Mike Budenholzer (Atlanta Hawks)

Görece olarak daha zayıf olan Doğu Konferansı’nda takımını zirveye taşıyan Budenholzer bir Tim Duncan’ı olmadan ‘San Antonio Light’ tadında bir takım yaratmasıyla ve 21.yüzyılın gerektiği doğru alan paylaşımı ve şut bazlı basketbol oynatmasıyla herkesin takdirini kazandı. O da Kerr kadar bu ödülü hak ediyor.

Mansiyon Ödülleri 1: Terry Stots (Portland Trail Blazers) ve Kevin McHale (Houston Rockets)

Bu iki koç da takımları sakatlıkla boğuşurken zorlu Batı Konferansı’nda ayakta kalmayı başardılar.

Mansiyon Ödülü 2: Dave Joerger (Memphis Grizzlies)

Sessiz ve derinden takımını Batı Konferansı’nda tepelerde tutmayı başardı.

 

 

Ve...en değerli  oyuncu

Favori 1: Stephen Curry (Golden State Warriors) – 23.6 sayı, 4.3 ribaunt, 7.7 asist

Curry, NBA’in en takımının en iyi oyuncusu konumunda. Saf bir şütor olmasının yanında Golden State hücümünün baş yönlendiricisi. İnanılmaz dribbling yeteneğiyle savunmaları çaresiz bırakırken sahip olduğu temiz şut mekanizması ile durdurulamaz bir oyuncu haline geliyor. Takımının konumunu da düşünürsek bu yarışı en önemli iki adayından biri.

Favori 2: James Harden (Houston Rockets) – 27.7 sayı, 5.7 ribaunt, 6.9 asist

Önemli oyuncularını sakatlıklara kaybeden Houston adeta sırtlayıp götüren Harden, kendine has dribbling stiliyle dış savunmacıların herhangi bir şekilde kontrol altında tutamadığı bir oyuncu. Bu sene savunmada da daha çok çaba göstermesiyle ve sürekli olarak faul çizgisine gitmesiyle sürekli olarak yoktan bir şeyler var eden Harden, bu ödülü fazlasıyla hak ediyor.

Plase: Russell Westbrook (Oklahoma City Thunder) – 27.3 sayı, 7.3 ribaunt, 8.7 asist

Kevin Durant’ın sezonu kapatmasıyla son zamanlarda iyice çıldıran Westbrook, triple double çılgınlığına devam ediyor. Kendine has rakip potaya akın akın saldırmasıyla sahada neler oluyor dedirten bir oyuncu. Ancak şut yüzdesinin çok yüksek olmaması ve bazen maç sonlarında verdiği yanlış kararlar onu plaseler arasına yerleştiriyor.

Plase: Lebron James (Cleveland Cavaliers) - 25.6 sayı, 6 ribaunt, 7.3 asist

Sezonun ikinci yarısında kendine Lebron takımını da Doğu’da yukarı taşımayı başardı. Ancak bu performansını sezona yayamaması ve kendisinden artık insanüstü performansların aşağısında beklentiler olmaması onun bu yarışta favori olmasına engel oluyor.

Gönüllerin Şampiyonu: Anthony Davis (New Orleans Pelicans) -24.4 sayı, 10.3 ribaunt, 3 blok

Gelecek beş senenin MVP adayı Davis, takımını playoff yarışında son ana kadar tutmasıyla burada bahsedilmeyi fazlasıyla hak etti.