Dans ediyorum o halde varım

Dans ile büyüdüm diyen bir ekip bu yıl GKD salonlarını dans ve folklorun tutkusu ile dolduruyor. 5 yaşında bir çocuk ile 30+ yetişkinler dans ederken aynı zamanda aile bağlarını kuvvetlendiriyor, birlikte olmanın tadını çıkarıyor.

Toplum
8 Nisan 2015 Çarşamba

Feride Petilon

Sibel Beharti Bueno 27 yaşında. Gençlere destek vermek amacı ile son birkaç senedir dans projelerinde koreografi yaptı. Latin dansları eğitimi aldıktan sonra salsaya gönül verdi. “Dans etmek beni hayata bağlayan en önemli faktörlerden biri. En mutsuz ya da yorgun olduğum anlarda ancak dans ederek rahatlayabildiğimi fark ettim. O andan itibaren de dansın, hayatımdan çıkmaması gereken bir parça olduğunu anladım. Dans; iç huzurumu, beden ve ruh özgürlüğünü yakaladığım bir aşk duygusu. Aşk diyorum çünkü âşık olunca hissettiğim tüm o heyecanlı kalp kıpırtılarını dans ederken de hissediyorum” diyor. Söz GKD’ye gelince folklorun hayatını çok anlamlandırdığını ifade ediyor: “İlk dans aşkımın tohumları bu çatı altında ekildi. Hem öğrenci, hem öğretmen olduğum bir ortam. Çalıştırıcılarımın ve üzerimde emeği geçen herkes sayesinde dans etmeyi hep daha çok sevdim. Çok ciddi ve güzel projelerin içinde bulunabilme fırsatı yakaladığım için çok şanslı hissediyorum. En büyük hayalim ise hobi olarak başlayan bu serüvende eğitimime devam edip sertifika alabilmek ve gelecek yıl sonu GKD’de gerçekleştirilecek mega projede yer alabilmek.”diye sözlerini tamamlıyor.

Liza Pinto da bir dans tutkunu.”Çocukluğumdan beri GKD’de dans ediyorum. Amacımız yıllardır yapılan TEF’i canlı tutmak” diye söze başlıyor.”Dans büyülü bir dünya. Ritme kendinizi kaptırdığınız zaman dış dünya ile bağlantılarınızın kesildiğini hissedersiniz. Stresten ve sıkıntıdan kurtulursunuz”  diyen Liza Pinto dansın birleştirici bir unsur olduğunu vurguluyor. Pinto, çocukların dans etmesinin kendisi için bir motivasyon olduğunu ve büyük bir projede yer alarak GKD gençliğine ivme kazandırmayı arzu ettiğini ifade ediyor. 

    Ceni Halet ise dansın büyüsüne kendini kaptıranlardan: “Dans etmek deşarj olmak demek” diyerek söze başlıyor.”Kendimi bildim bileli dans ediyorum ve büyük keyif alıyorum. 14 yaşındaki kızımla birlikte etkinliğe katılmak büyük keyif. Dansın yaşı yoktur diyenler haklı. Kızımın da benim gibi dansı sevmesi ve vakit ayırmasını çok istiyordum. Şimdi birlikteyiz, paylaşıyoruz ve mutlu oluyoruz. Şu an dans eden değil, öğreten olarak GKD’de olmak hoşuma gidiyor. Gençlerimizde dans ruhunu canlandırmak benim gibi bu mekânda büyüyenlerin görevi olmalı” diye sözlerine devam ediyor.

   Ceki Benşuşe, GKD’de TEF’in yaratıcısı ve kurucusu. İsrail’de yaşıyor ancak buradaki arkadaşları ile bağlarını hiçbir zaman koparmadı: “1973 İstanbul doğumluyum. Kudüs İbrani Üniversitesi’nde Siyasal Bilgiler okudum. Evli ve iki çocuk babasıyım. 15 yıldır turizmle uğraşmaktayım. Aynı zamanda kendi özel kliniğimde masaj terapisti ve pilates hocalığı yapmaktayım. Hayatta en çok dans etmeyi seviyorum. Kendimi ifade etmenin en iyi yolu. Çekingen bir yapıya sahip olmama rağmen dans sayesinde birçok arkadaş edindim. Eşim Tamar’ı da dans ettiğim takımlardan birinde tanıdım,”diye devam ediyor. Ceki Benşuşe “Şu an bulunduğum yere GKD’de başladığım dans sayesinde geldim. Dernekte yaptığımız üç projeden sonra (Damdaki Kemancı, Hacı ve Bashana Habaa) başka takımlarda da dans etmeye başladım. Değişik dans türleri öğrenip kendimi geliştirdim” diyor. Hayalleri arasında profesyonel dans eğitmeni olmak var. Benşuşe,”Şimdi olaya biraz farklı bakıyorum. Neden hayatta en sevdiğim şey olan dans aynı zamanda mesleğim de olmasın. Bu günlerde yeni bir salsa takımına girdim ve Latin dansları konusunda eğitim alıyorum. Amacım ileride bir stüdyo açmak. İçinde hem fizik tedavi, hem pilates ve en önemlisi dans dersleri bulunan bir yer olması. Gelecek seneye dernekte yeni bir proje ortaya çıkarmak istiyorum. Bu proje bugüne kadar yaptığımız projelerden farklı, günümüze uygun bir proje olacak. Özellikle ağabeyim ve GKD’ de hazırladığımız tüm gösterilerdeki dans ortağım Sami Levi ve Ceni Halet’in de yardımını alacağız. Hem yaratıcı hem eğlendirici, hem de eğitici. Çocuklar size sesleniyorum gelin bize katılın. 30+ size sesleniyorum dans hayattır” diyor.

GKD başkanı Teri Yıldız da derneğe olan bağlılığını dansa bağlıyor: “Ceki Benşuşe’nin takımına girebilmek için can atardık. Zamanla gösteriler hazırladım, danslar öğrettim. Gelecek seneki projede de yer alacağım. GKD’nin dansla ilgili mottosu hiç değişmedi. “Dans ediyorum o halde varım”.