Beyaz Saray’da 7. Seder

ABD Başkanı Barak Obama ve First Lady Mişel Obama, Beyaz Saray’da arka arkaya yedincisi gerçekleşen Pesah Seder’ine ev sahipliği yaptı. Beyaz Saray’ın Yahudi personel ve yetkilileri ile çiftin Yahudi yakınları yemeğe katıldı.

Dünya
8 Nisan 2015 Çarşamba

Obama ailesi misafirlerine katılırken Beyaz Saray yetkilileri “Eski İsraillilerin Mısır’daki kölelikten kaçarak vaat edilmiş topraklarda özgürlüğe olan yolculuk” hikâyesinin tekrar dinlendiğini belirttiler.

Yemek öncesinde Yahudi Aşçı Suzan Barokas, Beyaz Saray aşçılarına Aşkenaz ve Sefarad geleneklerini yansıtan Seder yemeği hazırlanmasında yardımcı oldu. Yemek menüsünde Seder’e katılan misafirlerin aile tarifleri de yer aldı.

Cuma günü yapılan Pesah yemeğini Obama, ‘Mısır’dan çıkış’ hikayesini Amerika’nın medeni hak mücadelesi ile bağdaştırdı.
Başkan Obama, “İsraillilerin özgürlüğe yolculuklarında korkuya rağmen inancı, rahatlığa rağmen cesareti seçmelerini gerektiriyordu” açıklamasını yaptı. First Lady Michelle ise tüm dünyada yaşayan Yahudilere selamlarını gönderdi.
Obama konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Exodus’un hikayesi, umutların kaybedildiği anlarda görülen işaretler ve mucizeleri anlatır. Yahudi halkının özgürlüğe, vaat edilmiş topraklara ulaşacaklarına ait kaybolmayan umudu sayısız nesli etkilemiştir. Bu umut günümüzde hâlâ Yahudi ailelere en kötü zamanlarda bile inançlarına bağlı kalma ilhamı sağlamaktadır. Aynı umut genç liderlere ilham vererek yarım yüzyıl önce kendi vaat edilmiş topraklarını – özgürlüklerini bulmaları için Alabama Köprüsü’nden geçmelerini sağlamıştır.

Mısır’dan yaşanan toplu göç (Exodus) günümüzde hala ilham kaynağı olmaya devam etmektedir.

Musa’nın uzun zaman önce kölelikten özgürlüğe doğru rehberlik ettiği İsrailliler gibi daha iyi günler için inancımızı korumak bize düşer. Kendi ülkemizde daha iyi birliktelikler için beraber yürümeye devam etmeliyiz. Dünyada özgürlük ve barış için, refah ve güvenlik için mucizeleri aramalıyız. Birlikte zor fakat muhteşem bir iş olan tikkun olam için çalışmalı, hep beraber dünyanın onarımı için üzerimize düşenleri yerine getirmeliyiz.”