İsrail’den kış üzümü ve daha ucuz hurma

İsrailli ziraat mühendisleri, özel budama ve yeşeren bitkiyi soğuktan koruma teknikleri ile kışın da üzüm yetiştirmenin yolunu buldu. Kış aylarında sera olmadan yetiştirilen üzümler özel olarak geliştirilmiş plastik bir ambalaj ile sarılarak soğuktan korunuyor.

Dünya
7 Nisan 2015 Salı

‘Early Sweet’ adı verilen  çekirdeksiz üzüm cinsinin  kış aylarında da   yetişmesini sağlayan çiftçiler böylece ürünü ocak ayından nisana kadar pazarlayabilecek. 

Kış aylarında üzüm bağlarının hasat edilmesi tüm yıl boyunca piyasalara mahsul sağlayacağı için, piyasa fiyatları da göreceli olarak düşecek. 

Bir diğer ziraat buluşu da İsrail’in güneyinde bulunan Ürdün Vadisi Bölgesel Konseyi’nden geldi.  Bölgede yaşayan çiftçiler yeni bir hurma yetiştirme metodu geliştirerek hurma ağaçlarının portakal ağacı boyunda olmasını sağladılar.

Normalde hurma ağacının boyu 25 metre  kadar yüksek olabildiğinden, çiftçiler için hurmaları toplamak büyük bir ekipman ve işçilik maliyeti gerektiriyor. 

Yeni geliştirilen teknik, aynı zamanda hurma ağaçlarının daha dayanıklı ve uzun ömürlü olmasını sağlıyor. 

İsrailli mühendisler hurma ağacının normal meyve ağacı boyunda olmasını geliştirdikleri özel bir doğal madde ile sağlıyorlar.