Filistin Yönetimi, İsrail’in parasını istemedi

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, İsrail’in Filistinliler adına topladığı vergilerin tutarını almayı reddetti.

Dünya
6 Nisan 2015 Pazartesi

Abbas’ın ret etme gerekçesi, İsrail maliyesinin, topladığı paradan Filistin Yönetimi’nin elektrik idaresine olan borçlarını düştükten sonra kalan bakiyeyi transfer etmesi.

Filistin bölgelerine sağlanan tüm enerji İsrail Elektrik Kurumu tarafından sağlanıyor ve çoğu zaman  ödeme yapılmamasına rağmen bölgelere sağlan elektrik kesilmiyor.

Abbas  5 Nisan’da basına yaptığı açıklamada, “Bize tüm vergi gelirini transfer etmezlerse  uluslararası  hakem kuruluna ya da   Lahey Adalet Divanı’na gideriz” şeklinde konuştu. Abbas kesintiye uğramış ödemenin geri verilmesi için talimat verdi.

İki taraf arasında  halihazırdaki uygulamalara göre, İsrail maliyesi, Filistin Yönetimi adına gümrük ve diğer vergileri  toplayarak periyodik olarak Filistin’e aktarıyor.  Filistin Yönetimi’nin bütçesinin yüzde 70’i bu vergiler ile finanse ediliyor.

Ancak geçtiğimiz ocak ayında sonuçsuz kalan İsrail-Filistin barış görüşmeleri sonrası  Filistin Yönetimi, Uluslararası Ceza Mahkemesine üyelik için başvurunca, İsrail de misilleme olarak söz konusu vergi fonlarının Filistin  maliyesine aktarımını durdurmuştu.

Ancak taraflar geçtiğimiz hafta gizlice toplanarak, fonların serbest bırakması karşılığı Lahey’de dava açmama konusunda ortak karar almıştı.