Toulouse Hahambaşı’sından seçimde kipa çıkartma şikayeti

Toulouse Hahambaşı, oy kullandığı sırada gözetmen tarafından kipasını çıkarmaya zorlanınca polise başvurarak şikayette bulundu

Dünya
2 Nisan 2015 Perşembe

France 3 televizyon kanalının haberinde, Toulouse Hahambaşısı Avraham Weill, oy kullanırken kipasını çıkartmaya zorlandığı için polise başvurdu.

Weill, Ecole du Nord Okulunda yerel seçimlerin birinci turunda oy vermek için, seçim sandığına geldiğinde Komünist Partisi adına gönüllü sandık gözlemcisi olan gözetmen, sandık başındaki tarafsızlığı korumak adına kipasını çıkartması gerektiğini belirtti.

Weill’in bu isteği ayrımcılık olarak nitelendirip, uygulamayı protesto etmesi üzerine diğer gözlemcilerin araya girmesi ve ısrarları sonucunda, Weill kipasını çıkarmadan oy kullanmayı başardı. Habere göre, Weill sandık başına geldiğinde, yetki sahibi olan sandık başkanı sandık başında bulunmamaktaydı.

Haberde ayrıca Komünist Parti üyesi gözetmen kadının bir öğretmen olduğu belirtildi.  Komünist Parti yerel başkanlığı olayla ilgili yaptığı açıklamada, herhangi bir tartışma yaşanmadığını belirtirken, yaşanılanları ‘kanunun yanlış anlaşılması’ olarak nitelendirdi.

Weill şikayetinde, oy kullanma sırasında birlikte olduğu dört yaşındaki oğlu önünde aşağılanmış hissettiğini belirtti.

Fransa kanunu, sandık başında siyasal propaganda yapılmasını yasaklarken, dini obje ve kıyafetlerin giyilmesini engellemiyor.