Ortadoğu’da özelikle IŞİD militanlarının dini azınlıklara uyguladığı şiddet endişe yarattı. Fransa BM nezdinde azınlıkların korunması için insani yardım oluşturulması, militanlara karşı düzenlenen askeri operasyonlarda azınlıkların korunması, sorumluların uluslararası mahkemelerde yargılanması için çağrı yaptı
Fransız Dışişleri Bakanı Laurent Fabius geçen hafta yaptığı bir açıklamada Ortadoğu’daki Yezidi, Hıristiyan ve diğer dini azınlıkların tehdit altında olduğunu ve uluslararası önlem alınmazsa yok olabileceklerini söyledi.
Geçtiğimiz ay Libya’da 20 Kıpti Hıristiyan’ın başlarının kesilmesi üzerine Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinde konuşan Fabius, azınlıkların tamamen yok olmaması için uluslararası kamuoyunun devreye girmesi gerektiğini belirtti. Fransız Dışişleri Bakanı azınlıkların evlerine dönebilmeleri için insani yardım yapılması ve koalisyon güçlerinin temel amaçları arasında bu azınlıkların korunması olması gerektiğini ifade etti.
Fabius, Irak’ta 1987 yılında 1,4 milyon Hristiyan varken bugün sadece 400 bin kişi kaldığına dikkat çekti. BM araştırmacılarına göre de IŞİD militanları Irak, Suriye ve Libya’da dini azınlık gruplara, özellikle Yezidilere karşı soykırım olarak nitelendirilebilecek şiddet uyguladı.
Aynı toplantıda Irak Parlamentosu’nun Yezidi üyesi Vian Dakhil de söz alarak Yezidi azınlığa karşı yapılanların soykırım olarak tanınmasını istedi. Dakhil ülkede yaşayan 600 bin Yezidi’den 420 bininin evlerinden ayrılmak zorunda kaldığını ve mülteci kamplarında kaldığını, iki binin üzerinde Yezidi’nin ise IŞİD tarafından katledildiğini belirtti.
Geçen sene Fabius da konu hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin dava açmasını isterken bu girişim Rusya ve Çin tarafından veto edilmişti. BM’de İnsan Haklarından sorumlu kişi olan Zeid Ra’ad Al Hüseyin ise Güvenlik Konseyi’ndeki ülkelere Irak ve Suriye’yi Uluslararası Ceza Mahkemesine vermeleri için çağrı çaptı.