Obama, ‘Chamberlain gibi’ olma

Rabi’nin Amerikan gazetesine tam sayfa ilanı

Dünya
2 Nisan 2015 Perşembe

Rabi Shmuley Boteach, Cumartesi günü New York Times gazetesinde büyük bir ilan verdi. Rabi ilanda, Obama’nın İran ile bir nükleer anlaşma yapmak için acele etmemesini önerdi. Boteach, İsrail ve birçok başka ülkenin, bu anlaşmayla İran’ın kapasitesinin bozulmadan olduğu gibi kalacağına  ve İran’ın nükleer silahlara ulaşabilecek imkâna sahip olmaya devam edeceklerine inandığını belirtti.

İlanda Obama’nın bir portre resminin yanında şu ifadeler yer aldı: “Sayın Başkan: El Kaide ile savaşmak seni Churchill gibi gösterdi.  İran’ı susturmak için onunla anlaşma yapmak seni Chamberlain gibi gösterecek.”

Başkan’ın portresinin üzerindeki gazete kupüründe ise New York Times gazetesinin 30 Eylül 1938 tarihli baskısının ilk sayfası yer aldı.

Boteach mesajında, İngiltere’yi 2. Dünya Savaşı’na sokan İngiltere eski Başbakanı Winston Churchill’e atıfta bulunuyor.  Churchill, önceki Başbakan Chamberlain’den sonra başa gelmişti. Chamberlain ise tarihte Adolf Hitler ile imzaladığı anlaşma sayesinde Almanya’nın Doğu Avrupa’yı işgal etmesini sağlamış olan devlet adamı olarak biliniyor.

İlanın en sonunda ise ‘İran’ın bir nükleer güç haline gelmesine izin verme’ ifadesi yer aldı.