Arap Birliği’nden birleşik ordu kararı

Mısır’da toplanan Arap Birliği liderleri, Yemen’den Libya’ya artan güvenlik tehditleri nedeniyle birleşik bir askeri güç konusunda fikir birliğine vardıklarını açıkladılar.

Dünya
2 Nisan 2015 Perşembe

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi tarafından ortaya atılan ve zirvede kabul edilen ortak askeri gücün lojistik ve işleyişi ile ilgili organizasyonunun tamamlanmasının beş ay süreceği öngörülüyor.

Yemen ve Libya’da çatışmalar artarken, Suriye’de iç savaş beşinci yılına girmişken, en kalabalık Arap devleti Mısır da İslamcı bir ayaklanma ile karşı karşıya olduğundan, Arap Birliği Zirvesi ‘Birleşik Arap Gücü kurulması için gerekli adımların atılıp koordine olunması’ kararı ile sonuçlandı.

Kararın, Suudi Arabistan’ın on Arap ülkesini birleştirip bir koalisyon kurarak Yemen’de çatışmaların kaynağı olan Husi isyancılarına karşı askeri bir misilleme yapması üzerine alındığı açıklandı. Arap liderleri, Suudilerin yönettiği bu operasyonun İran destekli Husiler geri çekilip silahlarını bırakmadığı sürece devam edeceğini belirttiler. Bu operasyon Sünni Krallığı olan Suudi Arabistan ile Şii İran arasındaki husumeti daha da belirginleştirirken; iki güç arasında bir çatışmanın ateşleyicisi olmasından korkuluyor.

Sisi, zirvede Arap devletlerin büyük zorluklarla mücadele ettiğini ve böyle bir birleşmiş askeri gücün üst düzey Arap komutanlar tarafından yönetilmesi gerektiğini belirtti.