Filistinli bilim insanı İsrail Bilim ve Teknoloji Kurumu’nda

İsrail Bilim ve Teknoloji Kurumu’nda ilk kez yüksek mevkideki bir pozisyona İsrail vatandaşı olmayan bir Filistinli atandı. Doğu Kudüs’te yaşayan bilim insanı, Tarık Abu-Hamid, kurumun başkan yardımcısı oldu

Dünya
2 Nisan 2015 Perşembe

Kimya mühendisi olan Tarık Abu-Hamid İsrail’in ulusal bilim politikalarını belirleyen kurumda uluslararası bilimsel işbirliği ile araştırma ve geliştirme bütçelendirmelerinden sorumlu olacak. Abu-Hamid’in çalışmaları içerisinde ulusal bilimsel altyapı ve entelektüel hakların yanı sıra akademik kurumların vergilendirilmesi gibi başlıklar da yer alacak.

İsrail Bilim ve Teknoloji Kurumu Başkanı Nurit Yerimiah, atama kararından memnun olduğunu ifade ederken, atamanın tamamen profesyonel temel göz önüne alınarak yapıldığını belirtti. Yerimiah, “Dr. Abu-Hamid saha araştırma tecrübeleri ve bilimsel yayınları ile bilimsel çabaları kanıtlanmış ve kayıt altına alınmış bir bilim insanıdır.

Kendisinin, sürekli gelişen bilimsel alanlar ve trendler ile ilgili tecrübeleri işini en iyi şekilde yapmasını mümkün kılacaktır” yorumunu yaptı.

Doğu Kudüs’ün birçok sakini gibi Abu-Hamid de, İsrail vatandaşı değil fakat İsrail kimlik numarası ve kalıcı oturma hakkına sahip.