Obama Netanyahu’yu aradı

Dünya
22 Mart 2015 Pazar

Perşembe günü ABD Başkanı Obama, Netanyahu’yu arayarak seçim zaferini kutladı. Obama telefon görüşmesinde, seçim kampanyası boyunca bir Filistin Devleti kurulmasıyla ilgili sert açıklamalar yapan ve seçim sonrası bu açıklamalarını yumuşatma yoluna giden Netanyahu’ya, ABD’nin daima iki devlet içeren bir çözümün arkasında duracağının da altını çizdi.

Netanyahu’nun açıklamalarının ardından Ynet’e konuşan bir Beyaz Saray yetkilisi, “İsrail iki devletli bir çözümün ardında durduğu sürece, Birleşmiş Milletler’de biz de İsrail’i savunabiliyorduk,” dedi. Aynı yetkilinin belirttiğine göre, Beyaz Saray,  İsrail ile ilişkilerini soğutarak tek muhatabın Kerry olmasını, bu şekilde halen süregelen ve Obama ile Netanyahu arasında kurulu sıcak bağın ortadan kaldırılmasını da göz önünde bulunduruyor. Beyaz Saray’daki kaynaklar, ABD Başkanı’nın her ne kadar vaktini boşa harcamayı tercih etmese de, mantıklı biri olduğunu ve eğer Netanyahu ile doğrudan konuşarak bazı kazançlar elde edilebileceğini düşünürse kendisi ile iletişime geçeceğini de söylediler.

NETANYAHU:  “ÜZGÜNÜM”

Netanyahu, seçim zaferinin ardından, İsrail’in Arap vatandaşları ile bir araya geldi. Seçim günü Facebook sayfasında “Arap seçmenler sürüler halinde sandığa gidiyor. Solcu STK’lar onları otobüslerle oy vermeye götürüyorlar” diye yazan Netanyahu’ya hem ülke içinden hem de ülke dışından tepkiler gelmişti.

Arap liderlerle bir araya gelen Netanyahu, “Söylediklerimin İsrailli Arapları incittiğini biliyorum. Niyetim bu değildi ve üzgünüm. Ben, din-ırk-cinsiyet ayrımı yapmadan tüm İsraillilerin başbakanıyım” dedi. Ancak Birleşik Arap Listesi lideri Aymen Odeh, Netanyahu’nun özrünü kabul etmediklerini duyurdu.