Tıp ve resmin dâhileri UÖMO’daydı…

Geleneksel Mezunlar Günü’nün ardından, üroloji dalında dünya çapında ödülleri olan Musevi Lisesi Mezunu Prof. Dr. Daniel Yachia ve ‘Harika Çocuk’ unvanlı ressam Bedri Baykam UÖML öğrencileri ile iki farklı söyleşide buluştu

Toplum
25 Mart 2015 Çarşamba

Prof. Daniel Yachia ‘Bio-Medical Engineering’ okumak isteyen öğrencilere burs veriyor.

Söyleşide, Prof. Dr. Daniel Yachia Musevi Lisesi serüvenini, tıp alanındaki çalışmalarını-ödüllerini ve girişimcilikteki bakış açısını anlattı. “Neredeyse üniversiteye giremeyecektim” diyerek çocuklara seslenen Yachia “Lisede çok çalışkan bir öğrenci değildim. Ailemin ve öğretmenlerinin katkılarıyla liseyi bitirip, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin sınavına girdim. Sınavım çok iyi geçmesine rağmen gelen sonuç şaşırtıcıydı. Kazanamamıştım. Araştırmalarım sonunda yazımı okuyamadıkları için ismimin listede farklı bir şekilde yazılı olduğunu keşfettim ve böylece tıp maceram başlamış oldu” diyerek tüm hayatı boyunca yılmadan amacının peşinde koştuğunu anlattı. Üniversite yıllarında Musevi Cemaati, Şalom Gazetesi ve Musevi Lisesi Mezunlar Derneği için çalışmalar yaptığını belirten Yachia, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi, Çapa Üroloji Kliniği, Or-Ahayim Hastanesi’nde uzun çalışma yıllarının ardından 1969 yılında İsrail’e göç etti. Üroloji dalındaki çalışmalarını Hashoran, Kaplan, Hillel Yaffe  Medical Center’larda  yapan, ‘Yachia Ameliyat Teknikleri’ ile tıp  literatürüne adını  yazdıran Yachia’nın  üroloji alanındaki kitapları, makaleleri, eğitici videoları bugün halen dünya çapında bilgi kaynağı olarak kullanılmakta. Prof. Dr. Daniel Yachia ‘Triangular-shape Prostatic Stent’ buluşu ile ‘2011 Medical Device Excellence Prize’ ödülüne layık görüldü. Bugün,  icadının patentini dünyaya satan en büyük girişimciler arasında yer almakta. Söyleşide  “Kendinize inanmazsanız etrafınızda olanlara değişik bir şekilde bakmaya, fikirlerinizi gerçekleştirmeye gerek olan cesareti bulamazsınız” diyerek öğrencilere seslenen Yachia, azimle çalışmanın başarıda en önemli etken olduğunu vurguladı. Musevi Lisesi Mezunu Ürolog Prof. Dr. Leon Saporta ve Türkiye’den birçok uzmanın onun yanında İhtisas yaptığını belirtti ve ‘Bio-Medical Engineering Bursu’ isteyen öğrencilerin kriterler için kendisi ile iletişime geçmesini istedi.

100.Yıl Sanat Etkinlikleri kapsamında Şeli Art Project, UÖMO öğrencilerini ressamlar ve eserleriyle buluşturmaya devam ediyor. Geçtiğimiz hafta, 2 yaşında resim çizmeye başlayan, 6 yaşından itibaren ulusal ve uluslararası platformda eserleri sergilenen Türk resminin dâhisi Bedri Baykam öğrencilerle sanat ve hayatımızdaki yerini anlatan bir söyleşi gerçekleştirdi. Dünyanın birçok ülkesinde eserleri sergilenen, 125 kişisel sergi açan Baykam resme küçük yaşta oyun gibi başladığını ve yıllar içerisinde aldığı resim-sinema eğitimi ile sanatta bugün geldiği noktayı anlattı. Son yıllarda sanat dünyasında büyük ilgi gören 4-D teknolojisi hakkında bilgiler verdi. Söyleşiyi gerçekleştiren öğrencilerin “Neden 4-D?” sorusuna “4-D diyorum çünkü bu çalışmalarda zaman dördüncü boyut olarak işin içine giriyor; değişik zamanlardaki görüntüleri, insanları aynı sahnede buluşturduğu için... Picasso ile Monica Belluci’yi bir araya getiriyorum mesela” diyerek sanatta yenilikçiliğin önemini vurguladı. Baykam “Sanatın olmadığı bir dünyada hayatımıza renk katan müzik, sinema, tiyatro, kitap ve hatta günümüzün tasarım objeleri de olmazdı. Mesleğiniz ne olursa olsun sanatın bir ucundan tutun. Sanatı ve sanatçıyı destekleyin. Hayatınıza farklı renkler katın” diyerek öğrencilere seslendi ve inandıkları fikirlerin peşinden gitmelerini tavsiye etti.

Ressam Bedri Baykam’la söyleşinin ardından, Baykam’ın eserlerinden oluşan ‘Resimle Düşünmek’ konulu serginin açılışı yapıldı.