İsrail, İran müzakerelerinde casusluk yaptı mı?

ABD’nin en prestijli gazetelerinden The Wall Street Journal, İsrail’in dünya güçleri ile İran arasında yapılan gizli görüşmeler hakkında bilgi topladığını ve daha sonra bunları bilerek Amerikalı kanun yapıcılara sızdırdığını iddia etti.

Dünya
24 Mart 2015 Salı

Gazete ismini açıklamadığı Beyaz Saray yetkililerine dayandırdığı haberinde, İsrail’in bu görüşmelerde konuşulanları bilmesine  Washington’un önem  vermediğini, ancak asıl kritik olan hareketin bu bilgilerin Amerikalı senatör ve vekillere ulaştırılması olduğunu yazdı.

Gazeteye göre İsrail’in elde ettiği  bu bilgileri Temsilciler Meclisi ve Senato’da belli kimselerin önüne getirmesindeki sebep, ileride  İran’la ‘kötü bir anlaşma’ imzalanmasına karşı hukuki bir zemin oluşturmak.

Son zamanlarda Washington yönetimi ile Kudüs arasındaki görüş farkları iki müttefik ülke arasında büyük gerilime neden oluyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD Başkanı Barack Obama’yı, İran ile dünya güçleri arasında ‘Kötü bir anlaşma’ya önayak olmak ile suçlarken, Obama da, Netanyahu’yu,  Amerikan Kongresi’nde Washington’un onayı olmadan konuşma yapması dolayısı ile eleştirmişti.