Petlas´tan Şalom´a yanıt

Lastik üreticisi Petlas’tan Şalom Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas’a yanıt geldi.

Toplum 0 yorum
23 Mart 2015 Pazartesi

Molinas, 18 Mart tarihli ‘Çanakkale Savaşı ve Ötekileştirme’  başlıklı başyazısında Petlas’ın reklam  filminden duyduğu üzüntüyü belirtmiş, senaryonun Yahudileri ötekileştirdiğini belirtmişti.

 

Petlas'ın gönderdiği yazı aşağıdadır: 

 

“Sayın Molinas,

 

Bundan 17 yıl önce çekilmiş bir reklam filmimizi ara süreçte birkaç defa yaptığımız gibi Çanakkale Savaşının yüzüncü yılı anısına tekrar yayınlamıştık. Yazınızda anıldığı gibi bir amacımız olmamasına rağmen, sizden gelen tepkilere şaşırdık ve üzüldük.

Söz konusu film devlet tarafından 1976 yılında kurulan Petlas’ın özelleştirilmesi sonrası 1998 yılındaki sahibi tarafından hazırlanmıştı. Yüzde yüz yerli bir marka olmayı sürdüren yapımız nedeniyle bu mesajı pekiştirmek için, Petlas’ı satın aldığımız 2005 yılından sonra da defaten yayınladık. Ancak hiçbir dönemde bu veya buna benzer bir tepkiyle karşılaşılmamıştı. Dolayısıyla Çanakkale Savaşlarının yüzüncü yılı anısına bu dönemde de yayınlamakta beis görmedik.

 Reklamın gösterimi sonrası sizin değerlendirmenizdeki ayrımcılık, ötekileştirme okumalarını ve bu paraleldeki tepkileri hiç beklemiyorduk. Çanakkale Savaşı sırasında gerçekleşen bu olayın gerçekliğini çok sayıda kaynak teyit etmektedir. Olay sırasında henüz başta olan Osmanlı hanedanının satıcıya parasını ödemesi ve Mehmet Muzaffer’in çizdiği parayı Emniyet Müzesi’ne emanet edişi de resmi kayıtlarda mevcuttur. Adı geçen banknot hala Emniyet Genel Müdürlüğü’ndedir.

Reklamımız da Çanakkale Savaşı sırasında yaşanmış, bu gerçek öyküyü ayniyle alıntılayarak olayın tanıklarından biri ağzıyla Petlas işçilerine anlatımı şeklinde hikayelendirmiştir.

Konu edindiğimiz olayda "Dışa bağımlılığın, zor zamanda bizi neler yapmak zorunda bıraktığı örneklenip, Petlas gibi yüzde yüz yerli üreticilerin önemi"ne değinilmek istenmektedir. Ayrıca bu film ile Çanakkale Savaşı’nın yüzüncü yılında Mehmet Muzaffer'in yeni nesillere tanıtılması ve Çanakkale'de savaşan tüm şehitlerimizin anısının yaşatılması hedeflenmiştir.

Dönemsel algılar, konjonktür ve diğer sosyopolitik etkiler algıda farklılaşmaya yol açmış olabilir. Ancak firmamızın derinden bağlı olduğu kurum kültürüne göre, hiçbir zaman ötekileştirme, kitle ayrımcılığı ve bu konuda olduğu gibi siz musevi vatandaşlarımızı hedef alan bir tutum söz konusu olamaz. Bundan sonra da olmayacaktır. 

Özetle hedeflenen mesaj dışındaki okumalar yanılgıya ve bunun sonucu olarak ötekileştirmeye yol açacaktır. Petlas olarak ayrımcılık ve ötekileştirme adına konunun gündem olmasından bile rahatsız olduğumuzu belirtmek isteriz.

Çanakkale Savaşlarının yüzüncü yılında, bağımsızlığımız için canlarını bağışlamış tüm şehitlerimizi bir kez daha saygıyla anıyor, hepimiz için birlik ve beraberlik vesilesi olmasını umuyoruz.

Saygılarımızla

 

Abdülkadir Özcan A.Ş. Kurumsal İletişim Departmanı adına

Alper Şahin”

 

1 Yorum