Nihayet Apple Watch

2015 yılına damgasını vuracak teknolojik alet olmasına kesin gözüyle bakılan Apple Watch nihayet görücüye çıktı. Apple daha önce iPhone ve iPad’le yarattığı alışkanlığı bu sefer de saatiyle yaratmak istiyor. Nisan sonunda satışının başlayacağı Apple Watch hakkında bilmeniz gerekenler…

Aydın BOLKAR Teknoloji
18 Mart 2015 Çarşamba

Teknolojisine baktığımız zaman Apple, önceden telefon ve tablette yaptığını bu sefer de saatlerde yapmak istiyor. Kendi uygulamalarının 4 cm boyunda saat ekranında çalışan güzel hallerini yaratarak bu tarafta bir kullanım alışkanlığı yaratmayı umuyor. Ağırlık ve kalınlık saat seçimi söz konusu olunca önemli olduğu için pil ömründen feragat etmek zorunda kalıyor. Pili bir günden az gidecek olan Apple Watch’ın, yoğun kullanımda nasıl performans göstereceği merak ediliyor.

Bundan önceki cihazlarında Apple, mevcuttaki benzerlerinin iyi çözemediği bir ihtiyacı ortaya çıkarıp, bunu harika bir estetikle çözerek kendi farkını ortaya koyuyordu. iPhone çıktığı zaman, telefon endüstrisinde yapılabilecek her şeyin yapılmış olduğuna inanılıyor ve Blackberry’nin çıt çıt ses çıkaran ucuz görünümlü telefonlarının geleceğin teknolojisi olacağı düşünülüyordu. iPad çıktığı zaman ise, zamanında Asus’un öncülüğünü yaptığı Netbook bilgisayarlar insanlara standart Windows uygulamaları ile saç baş yolduruyordu. iPad, harika grafikleri ve daha önce defalarca başka firmalar tarafında denenmiş ama başarılı olamamış, dokunmatik arayüzü ile Netbook kategorisini bilgisayar piyasasından sildi. Geçmiş 2-3 yılın satış rakamlarına bakıldığında bilgisayar satışlarını da geçen bu cihaz şimdi özellikle iş yerlerindeki tek cihaz olmaya oynuyor. (iPad’in son modelleri o kadar başarılı oldu ki, yeni modellerini satmakta zorlanıyor, insanlar 2012-2013’de satın aldıkları ilk jenerasyon iPad Air modeli tabletini küçük farklar için değiştirmeyi istemiyor.)

Saat bir takı ve statü sembolü

Saat tarafında ise farklı bir durum söz konusu. Apple’ın dahi tasarımcısı Jony Ive’ın da bir röportajında değindiği gibi, saat günümüzde işlevsel bir araç olmaktan öte, bir takı, bir mücevher olarak kullanılıyor. Jony dâhil ekibin tamamının tutkunu oldukları bir veya daha fazla saat markası mevcut. En gelişkin özelliklere sahip bir saatin tüm fonksiyonlarını, 4-5 yıllık bir akıllı telefon fazlasıyla yerine getirebiliyor. Özellikle erkeklerin, takabilecekleri aksesuar sayısı daha az olduğu için, bir statü sembolü olarak kullandıkları saatlerini standart bir Apple Watch ile değiştirip değiştirmeyeceklerini kestirmek güç. Türkiye’de de örneklerini görmeye başladığımız lüks saat kiralama hizmetleri ile iş adamları ve profesyoneller önemli iş toplantıları ve iş görüşmeleri için saatleri günlük veya saatlik olarak kiralayabiliyorlar. İlk izlenimin oluştuğu 10 dakikalık sürece büyük katkısı olan bu aksesuar, kiralama firmalarının sitelerinde söyledikleri gibi ‘Pahalı arabanızı toplantıya çıkaramazsınız, ama pahalı saatinizle karşınızdakini pekâlâ etkileyebilirsiniz’…

Cep telefonunun kolda çalışan modeli

Apple Watch, teknolojik özellikleri ile cep telefonunuzun kolunuzda çalışan modeli olmaya aday. Birçok teknoloji meraklısı genç artık saat bakmak için cebinden çıkardığı telefonunu kullanıyor. Telefonun daha fazla cepte kalmasını amaçlayan Apple, birçok uygulamanın saatin renkli, güzel retina ekranındaki özellikleri azaltılmış versiyonu ile çok iyi bir kullanıcı deneyimi yaşatacağını düşünüyor.

Benim şahsi görüşüm, bunu bir Apple hayranı ve henüz Apple Watch’ı canlı olarak görmemiş biri olarak söylüyorum, Watch’un ilk sürümüne alışmakta çok zorlanacağım. Özellikle saatin tam su geçirmez olmaması, denizde yüzerken kullanılamayacak olması benim için büyük handikap. Saat üzerinden mesaj okumanın pratik olduğunu düşünmüyorum, telefonda arayanı görmenin faydası var, o da telefonunuz çantanızda veya sizden belirli bir uzaklıkta ise. Hisse senetleri, hava durumu, spor sonuçları gibi bazı anlık bildirimlerin de kol saatine gelmesi güzel bir özellik olacaktır. Aynı şekilde evimdeki güvenlik sistemini de Pronet Plus’ın Apple Watch uygulamasını kullanarak yönetmek oldukça cool bir özellik olacaktır.

Yaklaşık iki yıldır Pebble akıllı saat kullanıyorum, Apple ile aynı tarihlerde Pebble da renkli yeni versiyonunu, 159 USD’den başlayan fiyatlarla Kickstarter’da podyuma çıkardı. Kalp ritmi vs. gibi ölçümleri yapmıyor ama bir haftadan fazla giden bir pili var ve Apple ve Android ile eskisinden de daha iyi çalışacağını iddia ediyor. Pebble’ın yenisinden de hemen aldım ama bu tabi Apple Watch’a kayıtsız kalacağım anlamına gelmiyor. Kadınların takıları, çantaları, ayakkabıları var, biz erkeklerin ise sadece saatleri…

İngilizce deyimi ile ‘Last but not least’, Watch Apple’ın bugüne kadar en fazla varyasyonda çıkaracağı ve fiyat aralığının bu denli farklı olduğu ilk ürün olacak. Fiyatları 349 USD ile 17 bin USD arasında değişen modellerin, saatin fonksiyonları açısından bir farkı bulunmuyor. Aradaki fark, üretim malzemesi ve kayışın kalitesinden kaynaklanıyor olacak. Telefonlar tarafında da, tabletler tarafında da Apple bugüne kadar hep aynı stratejiyi izledi, ilk iPhone’un çıktığı 2007’den bugüne kadar giriş modellerinin neredeyse tamamı 199 USD oldu, fiyat 399 USD’ye kadar çıktı.

Apple Watch’da fiyatlama 3 kategoride

Apple Watch ise fiyat tarafında kendinden önceki ürünlerden ayrılıyor, buna göre saatin malzemesini esas alan fiyatlama üç kategoride yer alıyor. Alüminyumdan üretilen spor modeli, saatin kadran büyüklüğüne göre 349-399 USD arasında bir fiyata satılacak. Paslanmaz çelik olan model, kullanılacak kayışa göre 549-1.099 USD arasında alıcı bulacak. Edition adı verilen 18 ayar altından imal edilen saatlerin fiyatları ise 10 bin USD’den başlayıp 17 bin USD’ye kadar çıkacak. Saatlerin kayışları da ayrıca satılıyor olacak, şık bir deri kayışın fiyatı 249 USD iken, bilezik şeklinde kilitli bir kayış 449 USD’lik etiketi ile neredeyse saat ile aynı fiyata satılıyor olacak. Bu açıdan bakıldığında, aksesuar satışlarında, alternatifleri ve iyi taklitleri çıkıncaya kadar Apple’ın muazzam bir kâr marjı ile aksesuar satışı yapacağını öngörmek mümkün.

Amerika’da Apple çılgınlığının yaşandığı en önemli noktaların başında gelen Apple dükkânlarında, lansman döneminde, bu denli çeşitliliğin ve fiyat farkının olacağı düşünülürse, saati satın almak için kuyruğa girenler muhtemelen istedikleri modeli değil, stokta kalan modeli almak ile yetinecekler