Hamas’ın Gazze’sinden İsrail’e ilk domates ihracatı

Dünya
18 Mart 2015 Çarşamba

Hamas’ın 2007 yılında Gazze’nin kontrolünü ele geçirmesinden sonra, İsrailli yetkililer ilk kez Gazze ürünlerinin İsrail’e ithal edilmesine izin verdi. Bu gelişmenin, Gazze’nin zayıf ekonomisine fayda sağlayabileceği ve dindar Yahudilerin, dini kurallar gereği yedi yılda bir, topraklarında yaptıkları bir yıllık ‘tarım şabat’ına çözüm olabileceği düşünülüyor.

Filistinli yetkililer, Gazze’den İsrail’e ilk etapta 27 ton domates ve 5 ton patlıcanın gönderildiğini açıkladı. Gazzeli tüccarlar genel anlamda, ”İsrail’e ihracat iyi, ancak yetersiz” yorumunda bulundu.

Yaklaşık sekiz yıl önce, Hamas sahil topraklarının kontrolünü ele geçirmeden önce, Gazzeli tüccarlar İsrail’e günlük bazda yüzlerce ton sebze ihraç ediyorlardı.

Gazze’de üretilen diğer meyve ve sebzelerin ilerleyen zamanlarda İsrail’de piyasaya sunulacağını belirten COGAT (Gazze’deki sivil meseleleri koordine eden askeri birim), önümüzdeki dönemde aylık yaklaşık 1500 ton kadar ürün beklediklerini sözlerine ekledi.

Gazze Tarım Bakanı, İsrail’e 17 çiftlikten üretim örnekleri gönderildiğini, bunların sadece dokuzunun İsrail standartlarına uygun olarak kabul gördüğünü açıkladı. Tarım Bakanı, ihraç edilen ürün kutularının üzerinde yer alan “Gazze’nin ürünüdür” ibaresi altında, çiftçilerin isimlerinin Arapça ve İngilizce olarak yer alacağını da belirtti.

Kısıtlamaların hafifletilmesi, İbranice ‘shmita’ olarak adlandırılan ve geçen sonbaharda başlayan ‘yedinci yıl, inziva yılına’ rastlıyor. Dini kurallar gereği, İsrailli çiftçiler bu süre zarfında kendi topraklarında ekim yapmadan dinlendirmek zorundalar.