İsrail’de söz sandıkta

İsrail’de bugün yaklaşık 5,9 milyon seçmen sandığa gidiyor.

Dünya
17 Mart 2015 Salı

Seçim öncesi yapılan kamuoyu yoklamalarında İshak Herzog ile Tzipi Livni’nin liderliğini yaptığı Siyonist Birlik, Netanyahu’nun Likud Partisi’nin önüne geçerek sürpriz yaptı.

Ülkenin "tek seçim bölgesi" olarak kabul edildiği İsrail'de nispi temsil sistemi uygulanıyor. Dolayısı  ile yüzde 3,5 barajı aşan her partinin mecliste temsil edilme şansı artıyor.

17 Mart'ta sandık başına giden İsrailliler, herhangi bir adaya değil, 120 ismin bulunduğu parti listesine oy verecek. 

Her partinin seçimde alacağı  oy oranı kadar, hazırladığı listedeki aday meclise girmeye hak kazanacak. Örneğin, bir parti yüzde 10 oy alması halinde, 120 sandalyeli mecliste 12 sandalyeye sahip olacak. 


İsrail’de barajın altında kalan partilere verilen oylar da boşa gitmiyor. 

Bu partilere verilen ve  yeni bir koltuk daha elde etmeye yetmeyen artık oylar, meclise girmeye hak kazanan partiler arasında yeniden dağıtılıyor. 
Bu dağıtım seçim sonuçlarındaki oy dağılımı yüzdelerine göre yapılıyor.

İsrail seçim sisteminde barajın düşük olması ülke siyasetinde küçük partilerin çoğunun Knesset'te temsil edilmesine imkân tanıyor.

Dolayısıyla İsrail'de genelde koalisyon hükümetleri kuruluyor. Bu nedenle, geçmişte bazen tamamen farklı siyasi görüşteki partilerin, aynı koalisyon altında  hükümet kurduğu  görülmekte.