Arjantin Cumhurbaşkanı’na delil yetersizliğinden takipsizlik

Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez’in, 1994 yılında Yahudi merkezine yönelik bombalı saldırıda İran’ın bağlantısını örtbas ettiği iddiası ile aleyhine açılan dava hakkında takipsizlik kararı verildi. Hakim, söz konusu kararı, delil yetersizliği nedeniyle verdi.

Dünya
11 Mart 2015 Çarşamba

Cumhurbaşkanı Fernandez hakkındaki iddiaları ilk olarak ortaya atan Savcı Alberto Nisman’ın polis koruması altında olmasına rağmen 18 Ocak’ta evinde şüpheli bir şekilde ölü bulunmasının ardından, Savcı Gerardo Pollicita davayı araştıran yeni isim olmuştu. Savcı Pollicita, Arjantin hükümetinin petrol anlaşması karşılığında İran’ın bombalama ile ilgili bağlantısını örtbas ettiğini iddia etti.

Cumhurbaşkanı Fernandez ise iddiaları ‘saçma’ olarak nitelendirdi. Savcı Pollicita’nın, iki dönemdir iktidarda olan ve anayasaya göre kasım ayındaki seçimlerde yeniden aday olamayacak olan Cristina Fernandez hakkındaki takipsizlik kararına itiraz etmesi bekleniyor.

1994 yılında yaşanan bombalama olayında 85 Arjantin Yahudisi hayatını kaybetmişti. İran ise bu olayda parmağı olduğunu devamlı olarak reddetti.

Konuyu araştıran Savcı Nisman’ın ölümü ise konuyu bir kez daha gündeme getirdi. Gözler ülkenin istihbarat teşkilatının üzerine çevrilirken, özellikle son karardan sonra Arjantin yargısının bağımsızlığı tartışılmaya başlandı.

OTOPSİYE GÖRE SAVCI   NİSMAN CİNAYETE UĞRADI

Evinde ölü bulunan Arjantinli Savcı Alberto Nisman’ın eski eşi, savcının cinayete kurban gittiğini basına duyurdu. Eşi, bu açıklamayı çalışmalarını sonuçlandıran bağımsız bir otopsiye dayanarak yaptığını belirtti.

18 Ocak’ta evinde ölü bulunan Nisman’ın ölümü hakkındaki resmi otopsi raporu henüz açıklanmadı. Savcılık tarafından basına yansıtılan bilgiler ise olayın intihar olabileceği yönündeydi.