Obama: “İran’la aleyhimize olacak bir anlaşmayı kabul etmeyiz”

ABD Başkanı Barack Obama, pazar günü CBS haber kanalına yaptığı açıklamada, İran ile avantajlı olmayan bir anlaşmayı desteklemeyeceklerini söyledi

Dünya
11 Mart 2015 Çarşamba

Haberde, “Bir nükleer silah edinmeyeceklerine emin olamazsak bile bir aldatma durumunda harekete geçebilecek bir tampon süre olmak zorunda. Böyle bir anlaşma sağlayamazsak zaten anlaşma olmayacak demektir. Önümüzdeki aylarda gayet makul olan böyle bir anlaşmayı kabul edip edemeyeceklerini öğrenebileceğiz. Söylediklerine göre sadece barışçıl nükleer program ile ilgileniyorlar. Şeffaflık sağlayabilir, silah geliştirmediklerine emin olabilirsek ve kısıtlamaları kabul ederlerse ki bu şimdiye kadar evet demek istemedikleri şartları yerine getirmeleri anlamına gelir, anlaşma sağlanacaktır” dedi.

KERRY: İRAN İLE DAHA GÜÇLÜ BİR ANLAŞMA  SAĞLAMA KONUSUNDA FRANSA İLE AYNI FİKİRDEYİZ

 

Hafta sonu Paris’te Avrupalı meslektaşları ile toplantı yapmaya giden ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, toplantı sonrası Fransız meslektaşı Laurent Fabius ile ortak basın açıklaması yaparak İran ile sürdürülen görüşmeleri değerlendirdi.

Kerry, İran’ın nükleer programı konusunda bir anlaşmaya varmak için bir acelelerinin olmadığını belirtti. ABD Dışişleri Bakanı, önemli olanın daha sağlam ve yeterli bir anlaşmanın sağlanması olduğunu ve Fransa ile ABD’nin bu konuda hemfikir olduğunu da dile getirdi.

Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı, İran nükleer programının başı ve Batılı ülkelerle müzakereyi yürüten Ali Ekber Salehi, bir anlaşmaya varmak için gereken teknik engellerin aşıldığını belirtti. Salehi, İran’ın nükleer programı hakkındaki ‘sahte’ endişeleri de bertaraf etmek için gerekli önerileri sunarak son aşamayı da aşacaklarını vurguladı. 

Amerikalıların yüzde 84’ü İran anlaşmasının şartlarına karşı

ABD’de yapılan bir kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre, Amerikalı seçmenlerin yüzde 57’si ABD’nin İran’ın nükleer bomba yapmasını durdurmak için attığı adımların yeterli olmadığını düşünüyor.

Fox News tarafından ABD’de yaptırılan bir araştırma, Amerikalı seçmenlerin yüzde 84’ünün İranlıların şimdi programı durdurmak koşuluyla on yıl içinde nükleer silahlara sahip olmasına izin verilmesinin kötü bir fikir olduğunu düşündüğünü ortaya koydu.

Araştırmaya katılan 1.011 kişinin yaklaşık yüzde 55’i İran’ın nükleer silah edinmesinin bir ‘felaket’ olacağını ifade ederken, yüzde 40’ı sorunu ‘çözülebilir’ olarak niteledi.

Netanyahu’nun Kongre’deki konuşması ile ilgili olarak araştırmaya katılanların yüzde 56’sı ABD Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner’in Netanyahu’yu Beyaz Saray’ın onayı olmadan, bağımsız olarak Kongre’de konuşmaya davet etmesinin iyi bir fikir olduğunu, yüzde 27’si ise kötü bir fikir olduğunu ifade etti. Yüzde 55’i ise İsrail Başbakanı’na katılıyor.

Seçmenlerin yaklaşık üçte ikisi (yüzde 65) İran’ın nükleer silah edinmesini önlemek için gerekirse ABD’nin askeri güç kullanmasını desteklediğini belirtti.

Yüzde 41’i Obama yönetiminin İsrail’i ‘yeteri kadar desteklemediğini’ düşünürken, yüzde 35’i Washington’ın desteğinin ‘tam da olması gerektiği gibi’ olduğunu belirtti.

Son olarak da, araştırmaya katılanların yüzde 59’luk bir çoğunluğu Obama’nın yabancı liderlerle müzakere konusunda zayıf olduğunu düşündüğünü ifade etti. Bu oran geçen sene yapılan araştırmada yüzde 54’tü.