Katolik kilisesinde 70 yıl korunmuş Yahudi arşivi

Litvanya’da bir kilisenin bodrumunda 70 yıllık Yahudi arşivi ortaya çıkartıldı.

Dünya
9 Mart 2015 Pazartesi

Çoğunluğu Yidiş lisanında yazılmış  edebiyat eserlerinden oluşan arşiv, Vilnius ve New York’ta şubeleri olan Yahudi tarih araştırma kuruluşu YIVO tarafından tamir edilip dijital formatta kaydedilecek.

Arşivde bulunan binlerce metin ve edebiyat eseri 2. Dünya Savaşı öncesi bölgede yaşayan 200 bin Yahudi’nin kültürel zenginliğine tanıklık ediyor.

Kilisenin bodrumunda ortaya çıkartılan eserlerden biri de,  zamanın ünlü tiyatro yazarı Jacob Gordin’in Mirele Efros adlı oyununun Yidiş lisanında ancak latin harfleri kullanılarak yazılmış metni.

Tarihi arşivin sınıflanmasında çalışan Kütüphaneci ve Tarihçi Lara Lempertiene AFP’ye yaptığı açıklamada, metnin kitapçığının üzerinde, oyunun Çarlık Rusya’sının sansür kurulundan onay aldığını gösteren kırmızı mumlu mührün halen yerinde olduğuna dikkat çekiyor.

Hem Nazilerden hem de Stalin Rusyası’ndan korunmuş eserler arasında bulunan Mirele Efros adlı oyun  Yahudi edebiyatının Kral Lear’ı olarak nitelendiriliyor.

Katolik kilisesinin bodrumunda ortaya çıkartılan, yaklaşık bir milyon dokümanın sınıflanması ve dijital ortama yüklenmesinin  yedi yıl süreceği belirtiliyor.