Bir zamanlar Afganistan...

Afganistan’ın başkenti Kabil’de bir grup erkek geçtiğimiz perşembe günü kadın haklarını desteklemek için çarşaf giyip yürüdü.

Dünya
5 Mart 2015 Perşembe

Kendilerini tepeden tırnağa  çarşafa saran grup yürüyüşün 8 Mart’ta kutlanacak Kadınlar Günü kapsamında düzenlendiğini belirtti.  Kara çarşaf Afganistan ve birçok Ortadoğu ülkesinde erkeklerin kadınlar üzerinde yaptığı baskıyı temsil ediyor.

Ancak yürüyüşe katılan protestocu erkeklerin çarşaf için seçtikleri renk siyah değil açık mavi idi.

Çamurlu lastik ayakkabıları,  uzun botları, açık mavi çarşafları grubun, kurşuni  gökyüzüne sahip bir günde Kabil sokaklarında yürüyüşü dikkat çekici bir kare oluşturdu.

Kendilerine Afgan Barış Gönüllüleri diyen grup 8 Mart’ta çok daha büyük bir yürüyüşle Kabil sokaklarına geri geleceklerini açıkladı.

1990’lı yıllarda Afganistan’da  iktidarı ele geçiren radikal görüşlü Taliban hareketi kadınları kamuya açık yerlerde çarşafa bürünmeye zorlamıştı.  2001’de ABD liderliğindeki koalisyon güçleri ülkedeki Taliban rejimine son verdi.

Ancak Afganistan’da yöneticiler,  Ortadoğu ülkelerinde son zamanlarda ortaya çıkan  radikal hareketin ülkede kadınlar lehine elde edilmiş kazanımları riske ettiğini düşünüyor.

 

 

Kaynak: Reuters