Protestocular yeniden Tel Aviv sokaklarında

Sosyal adalet arayışı ile sokaklara dökülmelerinden üç sene sonra İsrailliler tekrar Tel Aviv Rothschild Meydanı’nda çadır kurdular

Dünya
4 Mart 2015 Çarşamba

İsrail’de meydana gelen sosyal adalet protesto dalgalarından üç seneden fazla bir süre sonra, eylemciler  Pazar günü Tel Aviv’in Rothschild Meydanı’nda tekrar çadırlarını kurdular. Burası, ekonomik eşitsizlik ve geçim giderleri adına yapılmış protestoların ilk başladığı yerdi.

Eylemi organize eden Shai Cohen, 40 yaşına gelip hâlâ bir ev satın alamadığını görünce, protestoların yenilenmesi gerektiğine karar verdiğini açıkladı. Devlet Denetleme Dairesi yetkilileri, 2008 - 2013 yılları arasında ev fiyatlarının yüzde 55 arttığını, bu dönemde kiralarda da yaklaşık yüzde 30 artış yaşandığını açıkladı.

Aralarında ‘Süt Protestosu’ lideri Naor Narkiss’in, Siyonist Birliği ve Meretz Partisi görevlileri ve eylemcilerinin, Birleşik Arap Partisi üyesi Dov Khenin’in ve Tel Aviv’in yeni boşaltılmış Givat Amal semti sakinlerinin de olduğu bazı sosyal adalet kampanyacıları da şık Tel Aviv meydanındaki çadır kampına katıldılar. 2011 senesindeki protestoların liderlerinden biri olan Siyonist Birliği Üyesi Itzik Shmuli, Başbakan Binyamin Netanyahu’yu ev sorununa bir çözüm bulamamasından dolayı eleştirdi. Netanyahu’nun partisi Likud’dan üç kişi, eylemleri düzenleyenleri ikna etmeyi başararak kalabalığa konuşmak istediler ancak Netanyahu karşıtı tezahüratlarla susturuldular; itişmeler başlayınca da bölgeden çıkarıldılar.