Yaşar Kemal Türkçe ve Kürtçe dualar ile sonsuzluğa uğurlandı

Türk edebiyatının dev çınarı Yaşar Kemal pazartesi günü Teşvikiye Camii’nde kılınan cenaze Namazı ile sonsuzluğa uğurlandı.

Toplum
2 Mart 2015 Pazartesi

Türkiye'nin dört bir yanından okurları, dostları ve yüzlerce vatandaş  onu son yolculuğunda yalnız bırakmadı.

Cenaze namazı sırasında 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yan yana saf tuttuğu kare dikkatlerden kaçmadı.

Yaşar Kemal'in tabutunun üzerine üzerinde "Ayşe" yazan bir çelenk yerleştirilirken törene TBMM Başkanı Cemil Çiçek de  katıldı.

Agos'ın yazarlarından Nazar Büyüm, 52 yıllık dostu Yaşar Kemal'in ardından yazdığı köşesinde  "Göçtün gittin Yaşar Kemal/ Kim taşıyacak şimdi seni?/ İri ağır gövdeni değil/ Bıraktığın gölgeni?" şeklinde yazdı.

Ünlü yazarın ilk karısı, 50 yıllık hayat arkadaşı Tilda Yaşar Yahudi asıllı idi.

Agos yazarı Büyüm,  merhum Tilda Yaşar için Agos’ta şöyle yazdı. “Tilda aynı zamanda Yaşar’ın kitaplarının çok yetenekli çevirmeniydi. Denebilir ki Yaşar Kemal adının dış ülkelerde gördüğü büyük saygının bir bölümü, oldukça önemli bir bölümü, Tilda’nın yetkin edebi çevirilerinden ileri gelir.” 

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş cenazede Yaşar Kemal için şöyle konuştu: “Bu toprakları en iyi anlayan, teneffüs eden ve bunu yazıya döküp edebiyat dünyasına kazandıran en güçlü isimdi. Bütün kimliklerin kıymetini bilen bir yerden, edebiyata, siyasete, insanlığa baktı. Hiç bir yerde bir araya gelmesi mümkün olmayan Türkiye fotoğrafı Teşvikiye Camii avlusunda buluşmuş durumda. Türkiye’nin gerçeği budur aslında..."

Törene Türk Silahlı Kuvvetleri, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İsveç Büyükelçiliği de çelenk gönderdi.