Fransa’da Yahudi mezarlığına saldırıya büyük tepki

tepki Pazar günü Fransız İçişleri Bakanı, ülkenin doğusunda yer alan bir Yahudi mezarlığında yüzlerce mezara zarar verildiğini belirterek olayı ‘alçakça bir eylem’ olarak tanımladı.

Dünya 0 yorum
18 Şubat 2015 Çarşamba

Bernard Cazeneuve, “Ülkemiz bu yeni zarara müsamaha göstermeyecek. Bu olay tüm Fransız halkının değer yargılarına terstir. Bu namussuzca yapılan eylemlerden sorumlu kişi ya da kişilerin kim olduğunu saptamak, soruşturmak ve adalete teslim etmek adına her türlü gayret verilecektir” dedi.

Fransız Başbakanı Manuel Valls da Twitter hesabından yaptığı açıklamada, kutsal bir yere yapılan bu saygısızlığı kınayarak olayı ‘antisemit ve aşağılık bir eylem’ olarak tanımladı.

Olayın, Fransız kamuoyunda büyük tepki görmesi üzerine, saldırıyı gerçekleştirenlerden biri polise giderek suçunu itiraf etti. Saldırıyı, beş gencin birlikte gerçekleştirdiği, aralarında en küçüklerinin ise olaydan birkaç gün sonra polise giderek yaptıklarını anlattığı ortaya çıktı. Polis basına yaptığı açıklamada henüz ergenlik çağında olan ve hiçbir suç geçmişi olmayan bu çocukların neden böyle bir eylem yaptığını veya kimlerin bu saldırıyı yaptırtmış olabileceğini kapsamlı olarak araştırıyor.

Sarre-Union’daki Yahudi mezarlığı ilk defa hedef alınmadı. 1988 senesinde, anma amaçlı kullanılan yaklaşık 60 Yahudi taş anıt, taş ve tahta plakalar yağmalanmış; 2001 senesinde ise 54 mezar taşı parçalanmıştı.

1 Yorum