Hedef yine Yahudiler

Hafta sonu bu kez de Danimarka terör saldırısıyla sarsıldı. 22 yaşındaki saldırgan önce sanatçıların toplandığı bir kafeye, ardından da bir sinagoga saldırdı

Dünya 0 yorum
18 Şubat 2015 Çarşamba

Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da, geçtiğimiz cumartesi gecesi, içeride bir bat-mitzva töreninin gerçekleştiği sırada sinagoga açılan ateş sonucu gönüllü olarak güvenlik görevi yapan bir Yahudi hayatını kaybetti, iki polis memuru da yaralandı. İsrail Dışişleri Bakanlığı, hayatını kaybeden kişinin babası İsrailli, annesi Danimarkalı 37 yaşındaki Dan Uzan olduğu açıkladı.  Yerel basında yer alan haberlere göre polislerden biri kolundan, diğeri ise bacağından yaralandı. Hayatını kaybeden Yahudi korumanın ise başından vurulduğu, tedavi için kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdiği açıklandı.

Sinagoga yönelik saldırı aynı gün yine Kopenhag’da bir kafeye yönelik düzenlenen saldırının hemen arkasından gerçekleşti. “Sanat, Dine Küfretme ve İfade Özgürlüğü” başlığı altında ifade özgürlüğünün tartışıldığı bir toplantının düzenlendiği söz konusu kafede saldırı sırasında çizdiği Hazreti Muhammed karikatürleri nedeniyle ölüm tehditleri alan İsveçli karikatür çizeri Lars Vilks’in yanı sıra Fransa’nın Danimarka Büyükelçisi François Zimeray da bulunuyordu. Danimarka Haber Ajansı’nın haberine göre saldırıda, isminin Finn Norgaard olduğu açıklanan 55 yaşındaki bir belgesel film yapımcısı hayatını kaybetti, üç polis memuru da yaralandı.

Toplantının konuşmacılarından Niels Ivar Larsen olay sonrası TV2’ye yaptığı açıklamada, “Otomatik silahlarla birinin ateş açtığını ve birinin de bağırdığını duydum. Polis ateşe karşılık verdi ve ben de barın arkasına saklandım. Sanki bir filmin içinde gibiydim” dedi.

İsveçli Lars Vilks, 2007 senesinde Hazreti Muhammed’i bir köpek olarak tasvir ettiği karikatürleriyle radikal İslamcı militan gruplarının ölüm tehditlerine maruz kalmıştı. Vilks, o tarihten bu yana, sıkı güvenlik önlemleri altında yaşıyor.

SALDIRGAN ÖLÜ ELE GEÇİRİLDİ

Sinagog saldırısından sonra yaya olarak kaçan saldırgan için polis geniş çaplı bir arama başlattı ve Kopenhag şehir merkezindeki botanik bahçesi ve etrafını kuşattı. Pazar sabahı erken saatlerde ise polis tarafından gözetlenen şüpheli evlerden birindeki hareketlilik güvenlik güçlerinin dikkatini çekti; şüpheliyi sorgulamak istediklerinde polise ateş açan saldırgan, olay sonrasında ölü olarak ele geçirildi.

Kopenhag Emniyet Müdürü Torben Molgaard Jensen, açıklamasında ölü olarak ele geçirilen saldırganın hem sinagog saldırısından hem de  Norreport istasyonundaki polise açılan ateşten sorumlu olduğunu belirtti. Jensen, başta iki saldırgan aradıklarını fakat daha sonra ikinci bir saldırgan olduğunu gösteren kesin bir bilgiye rastlamadıklarını ekledi.

Öldürülen saldırganın, Danimarka’da doğup büyüyen, sabıkası olan ve iki hafta önce hapis ten çıkmış, 22 yaşındaki Ömer al-Amir Hüseyin olduğu açıklandı. Polis, iki kişinin ölümüne ve beş polis memurun yaralanmasına neden olan saldırganın ocak ayındaki Paris saldırılarını taklit etmek istediğini ve IŞİD gibi cihatçı örgütlerin ideolojilerinden etkilenmiş olduğunu düşünüyor.

Pazartesi akşamı ise yaklaşık 30 bin Danimarkalı sokakları doldurarak, yaşanan terör saldırısını kınadı. Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt protesto gösterisinde yaptığı konuşmada, Danimarka’da yaşayan Müslümanların da, Yahudilerin de, Hıristiyanların da kardeşleri olduğunu belirterek, tüm inanç gruplarına yalnız olmadıklarını söyledi. Schmidt sözlerine şöyle devam etti: “Bu gece buradan herkese hatırlatmak isterim ki, Danimarka Yahudilerine yapılan bir saldırı, Danimarka’ya yapılmış bir saldırıdır. Yahudi Cemaati Danimarka’nın önemli bir parçasıdır. Burada omuz omuza duruyoruz. Bizi ayırmaya ve korkutmaya çalışanlara tepkimiz, çok daha birbirine kenetlenmiş bir toplum olmak olacaktır. Terörün sizi yıldırmasına, günlük hayatınızı bozmasına izin vermeyin. Tehdit ne olursa olsun biz özgür ve demokratik bir toplum olarak yaşamaya devam edeceğiz.”

DANİMARKA YAHUDİLERİ ŞOKTA

Danimarka Yahudi Cemaati, Kopenhag’daki sinagoga gerçekleştirilen saldırı ve bir can kaybı haberiyle sarsıldı. Cemaat sözcülerinden Dan Rosenberg Asmussen yaptığı açıklamada, “Hem saldırının hem de cemaatinizin genç bir ferdini kaybetmiş olmanın şokunu yaşıyoruz” diyerek saldırıda hayatını kaybeden güvenlik görevlisi Dan Uzan’ın ölümünden duyduğu büyük üzüntüyü dile getirdi. Asmussen, “Herkes Dan’ı tanırdı. Kendisi yirmi yıldır cemaat kurumlarında ve sinagoglarda giriş kontrolü yapmakta olduğundan tüm cemaatin tanıdığı bir yüzdü. Şoktayım. Daha önce hiç olmadığı kadar çok silahlı polisin sokakta sinagogu koruduğu bir zamanda, adamın birinin sinagoga ateş açmasına inanamıyorum. Bu gerçek bir trajedi” yorumunu yaptı.

Danimarka’da, beş bini Kopenhag’da olmak üzere, yaklaşık yedi bin Yahudi yaşıyor. Asmussen’in sözlerine göre, geçtiğimiz yaz Gazze’de yaşanan İsrail-Hamas savaşı sırasında antisemitizmi daha yoğun yaşayan Danimarkalı Yahudiler, günümüzde Avrupa’da yükselmekte olan antisemit dalgadan da aynı şekilde etkileniyorlar. Daha önce Paris, Toulouse ve Brüksel’de yaşanan olayların benzerlerinin Danimarka’da da gerçekleşebileceği konusunda Danimarka Yahudi Cemaati liderlerinin yerel yetkilileri uyararak destek istediğini belirten Asmussen, “Danimarka’daki cihatçıların sayısı gittikçe artıyor. Bu doğal olarak bizi endişelendiriyor. Bir şekilde burada silah kullanma eğitimine ve bu saldırıları düzenlemeye olanak buluyorlar. Yerel güvenlik güçleriyle bu ciddi tehdit konusunda uzunca bir süredir temaslarımız sürüyor” dedi.

Danimarka Başbakanı Helle Thorning-Schmidt da pazar sabahı sinagogu ziyaret edip kapıya çiçek bırakarak, Danimarka’nın Yahudi vatandaşlarını korumak için elinden gelen her şeyi yapacağının sözünü verdi. Başbakan, “Yahudiler, Danimarka halkı için büyük önem taşımaktadır. Buradan Yahudi cemaatine kesinlikle yalnız olmadıklarını söylemek istiyorum” diye konuştu.

Saldırının yaşandığı gün ve gece boyunca çoğunluğu Yahudi olmayan vatandaşlardan binlerce Danimarkalı, sinagogun bulunduğu dar sokağa akın ederek mumlar yaktı ve saygı duruşunda bulundu. Sinagogun etrafını çevreleyen parmaklıklara, binlerce çiçeğin üzerine Danca, İbranice ve Arapça olarak, “Yahudiler ve Araplar düşman olmayı reddediyorlar” yazıldı. Pazar günü polisin isteği üzerine kapatılan sinagogda pazartesi sabahı dua törenlerine tekrar başlandı.

 

NETANYAHU’DAN AVRUPA YAHUDİLERİNE ÇAĞRI

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Kopenhag’da, sinagoga düzenlenen saldırı sonrasında Avrupa’daki Yahudilere, İsrail’e gelmeleri çağrısında bulundu.

Netanyahu, haftalık bakanlar kurulu toplantısında “Radikal İslamcı terör bu kez Danimarka’da, Avrupa’yı yine vurdu. Danimarka halkına ve Danimarka Yahudi toplumuna başsağlığı diliyoruz. Yahudiler Avrupa topraklarında, sadece Yahudi oldukları için öldürüldü. Antisemit saldırılar da dahil olmak üzere terörist saldırıların dalga halinde devam etmesi bekleniyor. Tabii ki, Yahudiler her ülkede korunmayı hak ediyorlar, ancak biz kardeşlerimize diyoruz ki, İsrail sizin eviniz. Biz Avrupa’dan kitlesel göç olması için çağrılarda bulunuyoruz ve bunun için hazırlıklar yapıyoruz. Ben, nerede olurlarsa olsunlar, tüm Avrupalı Yahudilere ve tüm Yahudilere şunu söylemek istiyorum: İsrail her Yahudi’nin evidir” diyerek konuştu.

İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman ise Kopenhag’da gerçekleşen saldırılara tepkisini şöyle dile getirdi: “Kopenhag’da art arda sinagog ve ifade özgürlüğü toplantısında gerçekleşen terör olayları, bizim yıllardır söylediklerimizi kanıtlıyor. Terör öncelikle İsrail’i ve Yahudileri vuruyor, çünkü batı ve özgür dünya için ön cephede onlar duruyor.” Lieberman, konuşmasında ayrıca şunları söyledi:

“Uluslararası toplumun, terörizme karşı beyanatlardan ve gösterilerden daha fazlasını istemesi gerekiyor, politik doğrulardan silkelenip, İslami terör ve onun köklerine karşı gerçek ve topyekûn mücadele etmesi gerekiyor.”

Danimarka Baş Hahamı Jair Melchior ise, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun İsrail’e göç çağrısı yapan sözlerine tepki gösterdi. Baş Haham “Terör, İsrail’e taşımak için bir neden değildir” dedi.

Bu arada İsrail kabinesi, Fransa, Belçika ve Ukrayna Yahudilerinin İsrail’e toplu göçlerine teşvik ve İsrail yaşamına adapte olabilmelerini sağlamak amacıyla 46 milyon dolarlık bir planı onayladı.

1 Yorum